Daca ai decis sa devii propriul tau sef si sa incepi o afacere pe cont propriu, planul de afaceri este foarte important. Fara acesta, e ca si cum ai pleca la razboi fara o strategie bine conturata sau ai incepe un meci de basket fara un coordonator! Planul de afaceri este un document pe care ar fi bine sa il redactezi personal, pentru a intelege mai bine care sunt etapele, ce ai de facut, ce investitii sunt necesare si ce profit poti obtine. Pentru a te ajuta, insa, iti oferim un model plan de afaceri (model business plan) pe care il poti lua in calcul prentru realizarea unui plan al afacerii tale.
Model plan de afaceri
In continuare vom prezenta un model plan de afacere general, cum ar trebui sa fie structurat si la ce se refera fiecare sectiune. Astfel, poti sa iti faci o idee despre cum ar arata un plan de afaceri care te va ajuta sa ai succes ca antreprenor. E un model plan de afaceri gata facut, pe care doar trebuie sa il personalizezi pentru business-ul tau.
Model plan de afaceri – descrierea planului de afaceri
Aceasta parte va avea cel mult 2 pagini si trebuie sa fie suficient de interesanta ca sa atraga cititorul, oferindu-i totodata o imagine generala despre ideea ta de afacere. Se recomanda sa fie atinse 3 obiective: ce perspective are afacerea din punct de vedere financiar, o descrie care sa ilustreze cat se poate de clar care este misiunea companiei si cum vine in sprijinul celor din jur, precum si o descriere a obiectivelor propuse pentru a avea succes.
Model business plan – descrierea ideii de afacere
Ce contine un model plan de afaceri / model business plan
Actionarul – aici te vei descrie pe tine, vei prezenta compania si vei explica ce te motiveaza sa incepi acesta afacere.
Ideea – este momentul in care povestesti despre activitatea pe care vrei sa o desfasori, despre domeniul in care vei activa, despre cifre si statistici economice si viitoare perspective de dezvoltare. Este nevoie de informatii cat mai exacte, idei cat mai palpabile despre inovarea cu care poti veni in domeniu si la cresterea continua a profitului, totul in cifre cat mai concrete.
Locul si facilitatile – te vei raporta la locatia unde se va desfasura activitatea si la facilitatile cu care aceasta locatie vine in sprijinul afacerii propuse de tine.
In functie de afacerea pe care o alegi vor exista informatii diferite pentru un plan de afaceri pizzerie, un plan de afaceri restaurant, plan de afaceri cafenea sau plan de afaceri cofetarie. Chiar daca cele patru business-uri fac parte din acelasi domeniu si par sa fie similare, locatia si, in special, facilitatile pot sa difere.
Model plan de afaceri – prezentare servicii sau produse fabricate
Este cea mai importanta parte din planul tau de afacere! Aici vei vorbi in detaliu despre serviciile pe care le poti oferi sau despre produsele pe care urmeaza sa le realizezi. O analiza a concurentei, numita si analiza CAB – caracteristici, avantaje, beneficii – este absolut necesara.
De asemenea, vei descrie modul in care compania ta deserveste serviciile sau fabrica produsele, tehnologia utilizata acum si in viitor, produse sau servicii noi cu care vei iesi pe piata in curand.
Model plan de afaceri – piata, prezentare si analiza
Si acest capitol este important, asa ca il vei trata cu maxima atentie. Vei afla din modelul de business plan ca in planul tau de business trebuie sa se regaseasca analiza concurentei – care sunt puntele forte si care sunt punctele slabe. O descriere a publicului vizat de serviciile sau produsele oferite de tine.
Nu va lipsi analiza industriei si a pietei de desfacere pentru serviciile sau produsele fabricate de tine si te vei raporta cu cifre exacte la necesarul existent, la potentialul de crestere a necesitatilor pe o perioada de 5 ani, la tendintele din piata de desfacere.
Model plan de afaceri – strategii de intrare si desfacere pe piata
In aceasta sectiune vei oferi informatii financiare despre obiectivele propuse pentru urmatorii 5 ani, venind cu cifre cat mai clare. De asemenea, vei prezenta informatii despre planul tau de actiune – cum organizezi activitatea, cum atragi clientii, cum iti vei promova serviciile sau produsele realizate.
Vei explica, de asemenea, cum si de unde intentionezi sa achizitionezi utilajele. Valoarea investitiei, dar si a serviciilor sau a produselor obtinute.
Vei avea strategii de vanzare estimate pe luni, trimestre sau ani.
Daca exista posibilitatea unor parteneriate benefice, le vei prezenta tot in aceasta sectiune.
Nu omite o analiza financiara a tuturor etapelor – vino cu cifre reale, urmarind valoarea investitiei, costurile cu productia sau cu serviciile prestate si alte cheltuieli si estimeaza venitul obtinut.
Model business plan – forma juridica si angajati
Vei alege si vei descrie forma juridica cea mai potrivita (SRL, PFA, etc), personalul necesar, organigrama organizationala, etc.
Model plan de afaceri – planificari financiare
Aici vei prezenta detaliat aspectele financiare ale afacerii tale. Se recomanda sa incepi cu cash-flow-ul, bugetul necesar pentru infiintarea firmei, pierderile, cheltuielile si profitul estimat. Vei raspunde la intrebari de genul – de cati clienti este nevoie pentru a amortiza cat mai curand investitia si a iesi in profit.
De ce sa folosesti un plan de afaceri
Utilizeaza planul ca instrument de gestionare si construieste o afacere mai buna. Cand ai terminat cu planul si afacerea ta este in plina desfasurare, planul nu trebuie sa fie inchis intr-un sertar, ci trebuie adaptata si folosit pentru crestrea business-ului.
Nu uita ca acele companii care folosesc planul lor ca instrument de gestionare pentru a-si ajuta afacerea cresc cu 30% mai repede decat cele care nu un astfel de business plan.
Janett Savu
octombrie 3, 2018 la 11:36 am
Buna ziua!
As dori sa initiez o organizatie non-profit si locuiesc in Olanda, orasul Zwolle. Nu demult am fost in vacanta in Romania, la tratament in Techirghiol. Mai mult pentru mama mea!! Candva, a functionat, dar de cand vizitez statiunea, anul acesta fiind al treilea an, multe facilitati sanitare din preajma lacului, au fost abandonate.
Va cer parerea celor avizati, as dori sa abordez un proiect care sa-mi permita sa-i schimb destinata, pentru a deveni un loc prielnic pentru fiecare dintre noi, (cererea este foarte beneficia si eficienta!).
Mentioned ca sunt o fosta antreprenoare in Olanda si ma implic in proiecte pentru dezvoltarea societatii.
Astept sfaturi din toate punctele de vedere.
‘Nu poti astepta alt rezultat, daca faci mereu aceleasi lucruri’. Un citat care imi place la nebunie redat de faimosul nostru maestru , Albert Einstein.
Va multumesc.
Dorin Voinea
noiembrie 17, 2018 la 2:32 pm
Nu stiu la ce va referiți atunci cînd spuneti faci,itati sanitare abandonate, si ce rol poate avea o organizatie non profit ?
prin