Acasa Plan de afaceri

Plan de afaceri

Daca iti doresti sa iti deschizi o afacere, atunci trebuie sa stii ca un plan de afaceri te va ajuta extrem de mult. Planificarea este esentiala in crearea si cresterea unui business. In plus, poti folosi un model de plan de afaceri predefinit, daca nu ai nicio idee despre cum trebuie sa arate acesta. Capacitatea de a privi in ansamblu toata afacerea inainte de a o porni este o calitate pe care trebuie sa o iei in considerare, indiferent de afacerea pe care o alegi.

Evaluarea corecta a ideilor printr-un plan de afaceri te va ajuta sa vezi punctele forte si cele mai slabe, iar printr-un model plan de afaceri poti sa vezi cum se poate realiza acest lucru.

Desigur, pentru a-ti face un plan de afaceri este important sa stii ce este acesta, dar si ce inseamna alte cuvinte precum cifra de afaceri.

Iata informatiile de care ai nevoie pentru a te asigura ca iti cresti sansa de a-ti incadra business-ul in categoria afaceri de succes.

Plan de afaceri

Plan de afaceri – ce este si la ce iti foloseste

 

Un plan de afaceri poate fi definit ca un instrument de planificare a ideilor pe care le ai referitoare la o afacere, chiar daca este vorba de afaceri mici. Cu ajutorul unui plan de afaceri vei putea sa ai o mai mare vizibilitate asupra idealurilor si evolutiei asupra afacerii pe care doresti sa o incepi.

Un plan de afaceri este un document prin intermediul caruia va trebui sa determini care va fi parcursul afacerii tale pe o anumita perioada de timp. Planul de afaceri trebuie sa cuprinda: obiective, strategii, dar si planurile de actiune – cum vei proceda pentru a ajunge la obiectivele dorite.

Printr-un plan de afaceri vei putea sa comunici mult mai bine cu potentialii finantatori sau investitori, dar sa si explici angajatilor ceea ce au de facut si care este obiectivul final.

Un model de plan de afaceri gasesti in acest articol.

 

Model plan de afaceri

 

Orice plan de afaceri trebuie sa urmeze o anumita structura, in functie de propriile nevoi de planificare. Pentru acest lucru poti apela la un model plan de afaceri (un model plan de afaceri gasesti aici) si te poti vedea care este modelul care te-ar reprezenta cel mai bine.

Un plan de afaceri este un document destul de complex. Mai jos poti vedea o posibila structura pentru plan de afaceri, un model plan de afaceri dupa care te poti inspira. Acesta contine informatii despre piata, produsele si serviciile oferite, planul de marketing / promovare, managementul firmei, locatia si numarul de angajati, situatia financiara a companiei si finantare.

structura plan de afaceri

Daca vrei un plan de afaceri gata facut si detaliat, citeste acest articol.

 

Cele mai frecvente greseli in scrierea unui plan de afaceri

 

Scrierea unui  plan de afaceri poate fi destul de complicata, mai ales daca nu ai destula experienta. Insa, un plan de afaceri bine realizat te poate ajuta sa obtii finantare sau sa obtii succesul de care ai nevoie. Un plan de afaceri care este scris eronat nu te va ajuta sa iti obtii ceea ce iti doresti.

Iata care sunt cele mai frecvente greseli in scrierea unui plan de afaceri:

-nu ai obiective clare, nu stii nici tu ce vrei
-obiectivele nu sunt deloc realizabile
-nu cercetezi piata inainte de a te apuca de planul de afaceri
-estimarile pe care le faci referitor la clienti si la nivelul vanzarilor nu sunt realiste
-ignori partea financiara
-ignori competitia
-omiti riscurile
-planul contine detalii care nu au ce cauta acolo
-faci greseli gramaticale si de exprimare

Daca vrei un plan de afaceri gata facut, gasesti un model detaliat in acest articol.

Plan de afaceri

Plan de afaceri cafenea

 

Vrei sa iti deschizi o cafenea? Cafenelele fac parte din acele afaceri de succes care pot avea profit. Pentru asta ai nevoie de un plan de afaceri bine pus la punct. Acum ca stii ce este un plan de afaceri si ce greseli trebuie sa eviti, poti face un plan de afaceri cafenea.

Daca ai nevoie de ajutor pentru model plan de afaceri, poti sa te inspiri din urmatoarea structura:

– Descrierea pietei, aici trebuie sa te informezi despre ce este pe piata. Exista trei posibilitati: iti infiintezi o cafenea, cumperi una deja existenta sau cumperi prin franciza.

– Stabilesti etapele necesare pentru un plan de afaceri cafenea. Iti  stabilesti bugetul, inveti despre industria cafelei, cauti o locatie pentru cafenea, gasesti solutii financiare pentru costuri, gasesti furnizori de cafea

-Vorbesti despre clienti si concurenta. Trebuie sa faci o analiza a pietei inainte de a porni planul de afaceri.

-Un plan de marketing pentru promovare. Vei avea nevoie de promovare si la inceput si trebuie sa stii cum sa atragi clientii.

-Stabileste care sunt costurile de inceput pentru plan de afaceri cafenea. Respectiv pentru spatiu, amenajarea lui, dar si cu consumabile, respectiv cafea.

-Calificarea pentru un astfel de job

-Cadrul legal, denumirea firmei, autorizatii si tot ce tine de legal

Ce este cifra de afaceri?

 

Atunci cand activezi in domeniul afacerilor trebuie sa cunosti cat mai multi termeni care sa te ajute sa intelegi mai bine cum functioneaza o a facere. Cifra de afaceri, de exemplu, se refera la suma totala a veniturilor din vanzari pe care le ai pe o perioada determinata de timp. Mai pe scurt, cifra de afaceri se refera la suma tuturor veniturilor din ceea ce vinzi, chiar si in cazul unor afaceri mici.

Plan de afaceri

 

Idei de afaceri de succes

 

Oricine isi doreste afaceri de succes. Pentru acest lucru trebuie sa stii ceea ce functioneaza cel mai bine, ce se cere pe piata si, desigur, sa ai un plan de afaceri foarte bun. Nu stii ce afacere sa iti deschizi?

Urmatoarele idei de afaceri pot fi chiar de succes: transport de persoane sau de marfuri, cafenea, servicii medicale, intretinere gazon si tuns iarba, administrare imobile, servicii de contabilitate, pensiune turistica, realizare de produse handmade. Desigur, acestea sunt doar putine dintre acele afaceri de succes pe care le poti pune chiar si tu in aplicare daca nu ai idei.

Trebuie sa mai stii si ca si niste afaceri mici pot fi de succes. Ca idei de afaceri mici pot fi urmatoarele: freelancer in programare si IT, consultant de imagine, editor de text si promovare online.

Daca te-ai decis asupra afacerii si vrei un plan de afaceri gata facut, iata aici un model plan de afaceri.

Principalul avantaj pentru afaceri mici

 

Cine nu si-ar dori o afacere mareata inca de la inceput? O afacere precum un magazin sau un restaurant presupune o investitie mare inca de la inceputul realizarii unui plan de afaceri.

Daca totusi isi doresti sa fii un mic intreprinzator, poti alege afaceri mici. Principalul avantaj este ca nu trebuie sa investesti foarte mult de la inceput. Vei putea porni treptat si fara sa implice foarte multe costuri din partea ta.

Comentariile sunt inchise.