In Romania ultimilor ani, din ce in ce mai multi antreprenori se axeaza pe atragerea unor fonduri nerambursabile. Astfel, tot mai multe idei de afaceri cu fonduri europene intra in prim-plan. UE ofera milioane de euro anual, fie pentru a dezvolta afacerile clasice din aria de productie, din agricultura sau turism, fie pentru a lansa proiecte indraznete si pline de potential in aria creativa, in domeniul IT sau in consultanta si servicii.
Vrei sa incepi sa dezvolti o afacere de succes, insa nu ai suficienti bani pentru a o demara? Atunci te poti gandi sa aplici la fonduri europene care iti pot oferi o suma suficienta pentru a putea sa pui bazele unei afaceri la care nu sperai vreodata. Daca nu stii spre ce domeniu sa te indrepti si ai nevoie de putin ajutor, poti sa apelezi la proiectele care se pot finanta prin fonduri europene.
Mai jos iti prezentam o serie de idei de afaceri cu fonduri europene pe care le poti pune si tu in practica, daca doresti sa devii antreprenor sau investitor in aceasta directie a proiectelor europene.
Ce afaceri cu fonduri europene iti poti deschide in Romania?
Romania a atras in perioada 2014 – 2018 circa 11 miliarde de euro, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana pentru proiecte si afaceri cu fonduri europene. Printre aceste sume se afla si bani care au finantat o multime de proiecte de afaceri ce s-au lansat si se bucura la momentul actual de succes pe piata din Romania. Printre acestea s-au aflat urmatoarele afaceri:
1. Fonduri europene pastravarie
Potentialul piscicol in Romania este unul enorm, nefiind inca exploatat de companii la adevarata valoare. Astfel, o pastravarie este o afacere extrem de profitabila pentru o companie. Concurenta pe acest segment este una relativ scazuta, iar cu ajutorul fondurilor poti realiza o investitie intr-o firma de acest gen. Poti dota pastravaria si poti oferta piata cu produse de calitate, dezvoltandu-te astfel si acaparand si mai mult capital de investitii.
2. Fonduri europene service auto
Sunt foarte multe service-uri auto in Romania, insa foarte putine dintre ele functioneaza cu adevarat profesionist. Un fond nerambursabil te-ar putea ajuta sa-ti dotezi un astfel de service la nivel european, cu aparatura de ultima generatie, facand astfel ca afacerea sa se eficientizeze mult mai mult si sa produca un profit considerabil. Astfel, o idee de afacere cu un service auto poate fi luata in calcul, mai ales intr-un oras mic sau intr-o zona unde concurenta este inexistenta.
3. Fonduri europene agricultura
Aceasta este una dintre cele mai utilizate idei de afaceri cu fonduri europene din Romania. Romanii au atras miliarde de euro doar pentru dezvoltarea agriculturii. Fermele de animale si de productie agricola au inflorit in ultima vreme la noi in tara. Iar automatizarea este principalul lucru pe care il tintesc romanii prin accesarea de fonduri. Poti investi o parte buna din banii primiti pentru a mecaniza productia si pentru a eficientiza afacerea la nivelul fortei de munca necesara.
4. Fonduri europene albine
Afacerile din apicultura sunt si ele pe lista ideilor de afaceri cu fonduri UE. Apicultura este un domeniu banos, insa specialistii spun ca aceasta afacere reprezinta o reusita doar in cazul in care ea este deschisa din pasiune. Munca cu albinele necesita foarte multa rabdare si anumite riscuri. Iar tehnicile de prelucrare a mierii sunt un lucru important in domeniu, daca doresti ca afacerea sa reuseasca.
5. Fonduri europene turism
Pensiunile, hotelurile sau parcurile agroturistice sunt si ele incadrate in lista de afaceri pe baza unor proiecte europene. Poti investi o multime de bani intr-o astfel de unitate de cazare, asa incat banii veniti prin fonduri UE pot fi o reala usurare. Iar Romania stim foarte bine ca are un potential turistic urias. Din ce in ce mai multi straini recomanda plaiurile romanesti ca destinatii de vacanta.
6. Fonduri europene atelier textile
Confectiile si atelierele de textile sunt foarte des intalnite in randul oraselor mici sau chiar in mediul rural. Pentru o astfel de societate comerciala bazata pe productia de textile se pot atrage fonduri europene. Piata de desfacere este una foarte mare, deoarece nisa de produse poate fi extrem de diversa. De la productia de covoare la incaltaminte si haine, pana la productia de articole pentru HoReCa: fete de masa, lenjerii de pat, articole personalizate etc, toate acestea le puteti produce intr-un astfel de atelier.
7. Fonduri europene transport
Transportul de marfa si persoane pare sa fie un alt domeniu in care UE este interesat sa investeasca. Va puteti realiza o astfel de afacere, folosind fondurile nerambursabile pentru achizitionarea masinilor sau pentru punerea la punct a unui sistem de logistica ce va va ajuta sa dezvoltati afacerea. Investitia poate fi una mare, insa cu ajutorul fondurilor nerambursabile, aceasta afacere poate fi una dintre cele mai bune idei de afaceri cu fonduri europene.
8. Fonduri europene educatie
Puteti realiza si un plan de afaceri (gasiti un model aici) pentru deschiderea unui centru educational privat sau pentru elaborarea unei platforme online de studiu. Aceste idei de afaceri au un potential urias de dezvoltare, deoarece se bazeaza pe mediul online. Fonduri nerambursabile pentru sectiunea de educatie par a fi foarte usor de obtinut, deoarece UE incurajeaza investitiile in sistemul de educatie al oricarui stat.
9. Fonduri europene productie
Puteti acapara astfel de fonduri europene nerambursabile pentru orice tip de afacere din zona de productie. Va puteti deschide o fabrica de alimente sau de produse cosmetice. Exista o concurenta mare pe domeniu, insa si piata de desfacere este pe masura. Cu o suma considerabila de bani va puteti pozitiona pe piata mai usor si puteti investi in dezvoltarea unor produse care sa va diferentieze fata de concurenta, fiindu-va mai usor sa vindeti apoi si sa acaparati succes.
10. Fonduri europene afaceri mici
Exista o multime de fonduri pe care le puteti accesa si pentru afaceri mici: un cabinet medical, o firma de contabilitate, un cabinet de consultanta sau un studio foto, spre exemplu. Toate acestea sunt idei de afaceri cu fonduri europene care pot atrage sume de cateva zeci de mii de euro. O astfel de investitie initiala pentru o afacere mica ar insemna o reala rampa de lansare.
Cine poate accesa astfel de fonduri europene?
Pot beneficia de fonduri europene nerambursabile tinerii, microintreprinderile, cercetatorii, intreprinderile mici si mijlocii, fermierii sau organizatiile non-guvernamentale. Ai nevoie de idei de afaceri bune si sustenabile prin intermediul planului de afaceri pentru a putea atrage fonduri europene.
Orice microintreprindere sau intreprindere mica si mijlocie din spatiul rural sau urban isi poate realiza un plan de afaceri pentru a acapara astfel de fonduri nerambursabile. Proiecte europene de succes se pot realiza si in aria domeniilor creative, nu neaparat in productie si in nisa intreprinderilor.
Fonduri nerambursabile pentru tineri
O multime de tineri antreprenori au acces la astfel de fonduri. Astfel, din ce in ce mai multe afaceri cu fonduri europene incep sa exploateze nisa tehnologiilor moderne. Idei de afaceri cu fonduri europene in aceasta directie sunt:
1. Fonduri europene IT – firme de consultanta si agentii de web design
Puteti accesa cateva zeci de mii de euro pentru dezvoltarea in IT si in mediul online. Agentii de marketing online sau agentii de consultata si outsourcing pot fi infiintate prin fonduri nerambursabile. Orice firma care reprezinta potential si orice antreprenor care aduce in fata comisiei de acordare a fondurilor un plan de afaceri valid are o mare sansa sa primeasca astfel de fonduri.
2. Fonduri europene domeniul cosmetic
Tot printre multitudinea de idei de afaceri cu fonduri europene pornite de tineri se afla si saloanele cosmetice sau de infrumusetare si make-up. Cu fondurile accesate tinerii antreprenori isi doteaza saloanele cu ultimele aparaturi din domeniu si isi aduc prouse de afara, fiind astfel extrem de competitivi in ceea ce priveste calitatea serviciilor prestate.
3. Fonduri europene start-up
O multime de start-up-uri s-au dezvoltat in ultimii ani in aria tehnologica prin intermediul unor astfel de proiecte europene pentru fonduri nerambursabile. Aceste afaceri atrag din ce in ce mai des investitii, deoarece UE avantajeaza antreprenoriatul la varste fragede si incurajeaza tinerii sa devina antreprenori imediat dupa terminarea studiilor.
Cati bani pot accesa prin aceste proiecte europene?
Pentru afacerile non-agricole, sumele pot ajunge pana la 70.000 de euro pentru afaceri din zona de productie sau servicii medicale, veterinare, turism si agroturism. De asemenea, afacerile mici din cadrul altor domenii pot accesa sume de pana la 50.000 euro pe proiect.
In zona afacerilor din tehnologie si IT se pot accesa pana la 20.000 sau 40.000 euro. Iar in ceea ce priveste agricultura, afacerile pot beneficia de subventii mult mai consistente, ce pot depasi si suma de 200.000 euro.
Banii se primesc in doua transe, iar pentru a-i obtine, trebuie sa ai anumite cursuri de calificare in domeniul in care doresti sa-ti deschizi firma. De cele mai multe ori, cursuri de protectia mediului, cursuri de management si contabilitate sau de agricultura sunt necesare. Insa acestea difera in functie de ideea de afacere propusa de catre tine.
Idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile
Romania este inca pasibila sa atraga o multime de bani din partea UE. Astfel ca unele idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile pot fi cu adevarat o oportunitate unica de a intra in lumea antreprenoriatului.
Proiecte europene exemple
Printre principalele exemple de proiecte europene aprobate in Romania se afla cele in agricultura si productie. Pentru o idee de afacere cu fonduri nerambursabile in agricultura poti primi chiar si pana la 1 milion de euro. Pentru livezi, spre exemplu, se ofera intre 100.000 euro si 1 milion de euro fonduri nerambursabile. Si pentru ferme se pot obtine fonduri de pana la 1.050.000 euro, daca se extinde afacerea la nivelul unei linii de productie si a unui lant alimentar integrat.
Alte domenii in care se aproba proiecte foarte usor sunt: silvicultura, productia textila, IT-ul si serviciile tehnologice. Pentru un startup in IT poti primi cu usurinta 50.000 euro nerambursabili sau pentru o confectie se poate primi pana la 200.000 euro.
Afaceri la tara cu fonduri europene
Ceea ce este extrem de placut in acest caz este faptul ca poti deschide foarte usor la tara o afacere cu astfel de fonduri. Daca detii o suprafata mare de pamant si doresti sa faci din ea un activ profitabil, probabil un plan de afaceri pentru la tara cu fonduri europene este o alegerea pe care ar trebui sa o iei in calcul. Poti infiinta o ferma, o micro-ferma, o pescarie sau o livada.
Mediul rural iti poate oferi multe avantaje pentru dezvoltarea unor idei de afaceri inclusiv idei neagricole pe care le poti dezvolta cu mai putini bani. Cine poate primi fonduri pentru astfel de idei de afaceri? Fermieri, intreprinderi, micro intreprinderi, sau membrii unei gospodari care nu au mai infiintat o astfel de afacere pana acum.
Alte idei de afaceri neagricole pe care le poti dezvolta in mediul rural prin accesarea de fonduri europene:
Atelier de croitorie
La tara iti poti deschide un atelier de croitorie cu sume mici de bani provenite chiar din fonduri europene. Poti achizitiona cateva masini de cusut si materiale, dupa care te poti extinde cu utilajele in functie de cat de prospera este afacerea. O croitorie se ocupa atat de modificarea hainelor, cat si de croirea unora noi.
Atelier de textile
O alta idee de afacere prin intermediul careia poti sa apelezi la fonduri europene este deschiderea unui atelier de textile. Poti sa produci covoare, mochete, diverse tesaturi etc. Ai nevoie de un spatiu pentru atelier, utilaje si personal calificat.
Cabinet medical
Avand in vedere ca la tara numarul cabinetelor medicale este destul de redus, ar putea fi o idee de afacere ideala. Desigur, un cabinet medical implica niste costuri mai mari pentru echipamentul necesar, insa cu ajutorul fondurilor europene o mare parte din investitie este acoperit.
Alte idei de afaceri cu fonduri europene
Cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile mai poti sa-ti deschizi si afaceri in urmatoarele zone: afaceri cu fonduri europene in croitorie, fonduri europene pentru ateliere de tamplarie si prelucrare a lemnului, fonduri europene pentru fabrica de echipamente sportive, fonduri europene pentru firma de constructii.
Unele idei de afaceri cu fonduri europene sunt chiar mai creative decat atat. Poti deschide o firma de vipere cu fonduri europene – pentru colectarea si prelucrarea veninului. De asemenea, un parc de energie eoliana sau o firma de reciclare a deseurilor pot fi pornite cu ajutorul acestor bani.
Cum accesez fonduri europene pentru afacerea mea?
Pentru a accesa o suma de bani din fonduri nerambursabile trebuie sa iti prezinti ideea de afacere unui consultant de specialitate. Acesta te va ajuta sa iti pregatesti dosarul de aplicare si sa intelegi mai bine ce presupune implementarea ideii tale de afacere cu fonduri europene.
Recomandam ca, indiferent de afacere, sa te adresezi unui consultant pentru a fi sigur ca vei putea accesa fondurile, pentru a-ti dezvolta afacerea cu mai multa usurinta si pentru a te bucura de succes in activitatea ta viitoare.