Acasa Accesare fonduri europene

Accesare fonduri europene

Cum obtii fonduri nerambursabile de la UE si ce afaceri poti face cu banii primiti? Discutiile despre accesarea fondurilor europene sunt din ce in ce mai prezente in Romania ultimilor ani. Tot mai des avem antreprenori care isi fac un plan de accesare fonduri europene si isi deschid afaceri de succes prin intermediul acestor bani nerambursabili obtinuti de la UE.

Accesare fonduri europene
Accesare fonduri europene

In fond, din 2014 pana in prezent, Romania a atras peste 11 miliarde de euro pentru dezvoltarea diverselor proiecte europene, prin intermediul fondurilor nerambursabile.

Cum pot obtine fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana?

Pentru a obtine fonduri europene ai nevoie in primul rand de o idee de afacere cu fonduri europene, dupa care trebuie sa pui la punct un plan de marketing complex si foarte bine realizat in care sa-ti stabilesti obiectivele si metoda de abordare, de dezvoltare a afacerii.

Te poti adresa unor specialisti in domeniu pentru realizarea dosarului de accesare fonduri europene. Acest dosar poate fi diferit, in functie de domeniul activitatii firmei tale. Insa, in general, acesta contine:

  • formularul de cerere pentru finantare, completat corect si complet.
  • documente anexa – conform Ghidului Solicitantului de Fonduri europene pe axa activitatii firmei tale (pot solicita fonduri europene firmele din domeniul agriculturii, dar si afacerile non-agricole).

Idei de afaceri cu fonduri europene

Exemple de documente necesare pentru a accesa fonduri europene

– statut de firma si documente de asociere
– bilanturi oficiale pe ultimii ani de activitate
– adeverinta din care reiese ca firma si solicitantul nu are datorii si litigii cu statul
– cazier fiscal al reprezentantului legal si al reprezentantului tehnic
– avize de mediu, autorizatii de constructii, proiect tehnic etc
– documente cu dovada platilor contributiilor
plan de afaceri (cu cat mai complex cu atat mai bine – poate contine si o analiza SWOT, PEST, cost – beneficiu, studiu de fezabilitate, cercetarea pietii etc)
– pot fi cerute si detalii cu privire la echipa care va dezvolta afacerea in continuare (CV-uri, date personale etc)

Pentru ce tipuri de afaceri pot obtine fonduri europene?

Exista mai multe reglementari care dispun fondurile europene pentru repartizarea pe diverse axe de activitate. Puteti obtine fonduri europene pentru agricultura, pentru turism, pentru infiintarea unor microintreprinderi, pentru industrii creative si alte tipuri de afaceri.

5 idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile

Principalele 5 tipuri de afaceri pe care le poti deschide cu fonduri europene sunt: ferma agricola de prelucrare a plantelor, ferma de animale, pensiune sau parc agroturistic, fabrica de productie (orice tip de produs), firma de consultata in domeniul IT, firma de servicii contabile sau de consultanta fiscala.

1. Fonduri europene agricultura

Acestea sunt printre cele mai accesate fonduri nerambursabile pentru afaceri. Asta deoarece suma este una considerabila (pentru agricultura se pot ridica pana la 200.000 euro), iar UE sustine foarte activ automatizarea in domeniul agriculturii. Pana in prezent Romania a atras deja peste 1 miliard de euro in directia agriculturii.

2. Fonduri europene turism

Pentru dezvoltarea turismului sunt acordate, de asemenea, foarte multe fonduri. Iar Romania este una dintre tarile cu cel mai mare potential turistic din Europa.

3. Fonduri europene afaceri mici – fonduri europene microintreprinderi si intreprinderi mijlocii

Dintre cele mai accesate fonduri nerambursabile sunt cele pentru start-up-uri. Fie ca discutam de mici afaceri de familie, in mediul rural, fie ca discutam despre companii din domeniul tehnologic, din mediul urban, antreprenorii se pot bucura de fonduri si in aceasta nisa a microintreprinderilor.

Idei de afaceri cu fonduri europene

4. Fonduri europene productie  si servicii

Indiferent de natura afacerii tale, fie ca oferi produse spre clientul final sau dezvolti servicii, poti atrage sume de pana la 70.000 de euro (pentru afacerile non-agricole) pentru dezvoltarea afacerii tale. Cu un simplu dosar de accesare fonduri europene iti pot fi alocati toti acesti bani, iar tu iti poti dezvolta mai apoi afacerea pentru a obtine succesul dorit.

5. Fonduri europene pentru tineri

Tinerii sunt incurajati sa isi depuna astfel de dosare pentru accesarea fondurilor nerambursabile si sa-si deschida start-up-uri prin finantare europeana. Din ce in ce mai multi antreprenori sunt in cautarea unor astfel de fonduri. Spre exemplu, in 2018, Romania avea inregistrate peste 100.000 de start-up-uri.

Accesare fonduri europene
Accesare fonduri europene

Cine poate accesa fonduri europene?

Banii poti fi luati de catre orice societate comerciala, in functie de diverse criterii. Acestia vor fi primiti in 2 transe, pe o perioada de pana la 3 ani (atat dureaza un ciclu de finantare). Un beneficiar nu va putea lua mai mult de 200.000 de euro nerambursabili in acest ciclu. In plus, o companie nu poate beneficia de doua ori de acelasi program de finantare.

Diverse proiecte pot fi accesate si de catre persoanele fizice (asta presupune ca nu trebuie sa ai neparat o firma pentru a primi acesti bani). Spre exemplu, micii fermieri din mediul rural pot accesa fonduri de dezvoltare si de creste a animalelor (per capita – in functie de numarul de animale, sau in functie de suprafata pamanturilor cultivate). Insa, ca persoana fizica fondurile nu pot depasi 50.000 euro.

Ce pot face cu fondurile nerambursabile primite de la Uniunea Europeana?

Exista cateva reguli cand discutam despre o accesare de fonduri europene. Banii primiti trebuie investiti in dezvoltarea afacerii, iar destinatia lor trebuie dovedita, beneficiarul fiind controlat frecvent pe intreaga perioada de dezvoltare a afacerii.

Banii primiti pot fi investiti in diverse, dar cateva obligatii in acest senz vizeaza achizitia de utilaje / echipamente necesare realizarii produselor sau serviciilor, realizarea constructiilor sau extinderea acestora (in cazul unor sedii de birouri sau a unor hale de productie), implementarea unor strategii comerciale si a unor sisteme de logistica si IN MOD OBLIGATORIU crearea noilor locuri de munca.

Fiecare contract de finantare are o anumita perioada in care beneficiarul isi asuma realizarea acestor obiective si in care trebuie sa isi indeplineasca obligatiile.

Idei de afaceri cu fonduri europene

Obligatii privind accesarea fondurilor nerambursabile

– beneficiarul trebuie sa foloseasca sumele in investitii pentru dezvoltarea afacerii, in functie de schema dispusa in proiectul de afaceri
– compania nu poate instraina activele si bunurile cumparate prin intermediul banilor primiti de la UE
– noile locuri de munca nu pot fi desfiintate pe durata monitorizarii proiectului
– toate obligatiile asumate de beneficiar trebuie indeplinite in termenul vizat
– beneficiarul are obligatia de a trimite catre finantator rapoarte periodice cu privire la dezvoltarea si stadiul proiectului

Perioada de monitorizare este de cele mai multe ori de pana la 5 ani, iar cea de implementare se extinde pe perioada primului an de la primirea banilor.

Cum pot realiza proiectul de finantare?

Pentru a realiza un proiect si o documentatie valida si pentru a fi sigur ca vei reusi sa obtii fonduri europene nerambursabile, este recomandat sa te adresezi unei firme de consultanta fonduri europene cu experienta in domeniu.

Vei completa o cerere de finantare, vei aduna documentele necesare si vei depune dosarul, prin intermediul consultantilor, iar acestia trebuie sa se asigure ca proiectul tau este acceptat. Conform declaratiilor reprezentantilor UE, cca. 40 – 45% din cereri sunt refuzate, pe motiv ca proiectele nu sunt fezabile sau cererile nu sunt formulate intr-un mod coerent. Astfel, proiectele sunt respinse inca din faza tehnico – economica.

Accesare fonduri europene
Accesare fonduri europene

Ce tipuri de fonduri europene pot accesa firmele?

Peste 70% din fondurile europene alocate Romaniei sunt fonduri structurale. Acestea au ca scop sprijinirea a 3 directii principale de actiune, ele fiind alocate in special regiunilor mai slab dezvoltate:

– Reducerea decalajelor de dezvoltare din regiune (pot fi solicitate fonduri structurale pentru sustinerea regiunilor care au un PIB / locuitor sub 75% din media UE)
– Realizarea unei strategii pentru cresterea competitivitatii la nivel regional si cresterea gradului de ocupare a fortei de munca
– Cooperarea teritoriala  (modernizarea sistemelor educationale, instruirea si angajarea fortei de munca)

Exista mai multe tipuri de fonduri – instrumente structurale – prin intermediul carora Romania poate beneficia de bani pentru dezvoltare. Printre acestea amintim FEDR (Fondul European pentru Dezvoltare Regionala), FEADR (Fondul European Agricol si pentru Dezvoltare Regionala), FEP (Fondul European pentru Pescuit), FSE (Fondul Social European) si FC (Fondul de coeziune).

In acelasi timp, 25% dintre fondurile europene accesate de Romania sunt fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea agriculturii.

Insa, in totalitate, exista peste 10 tipuri de programe de accesare fonduri europene nerambursabile.

Idei de afaceri cu fonduri europene

Detalii despre accesare fonduri si model proiect fonduri europene

Doriti mai multe detalii despre accesarea unor fonduri europene si vreti sa stiti mai multe despre conditiile de derularea a proiectelor sau vreti sa vedeti un exemplu concret de proiect fonduri europene? Accesati site-ul oficial http://www.fonduri-ue.ro/ pentru diverse detalii si pentru a va informa.

Nu uitati, pentru accesarea fondurilor europene este esential sa aveti un proiect bine pus la punct. Asadar, daca doriti sa realizati un proiect de accesare fonduri europene nerambursabile si pentru a va creste sansele de reusita, adresati-va unui specialist in domeniu.

Accesare fonduri europene 2020 – Ultimul an de programare pentru fonduri UE

In primul trimestru din 2019 s-au oferit din nou o multime de fonduri europene nerambursabile pentru afaceri. Urmatoarea transa disponibila va fi in anul 2020, in primul trimestru. Anul 2020 este ultimul an de programare din Acordul de Parteneriat 2014 – 2020 in care Romania poate atrage fonduri europene nerambursabile pentru afaceri, in cadrul programului Strategia Europa 2020. 

Cele 11 obiective tematice lansate in 2014, conditionate de regulamentele specifice de fond FEDR / FSE sunt inca in vigoare, permitand Romaniei sa atraga o ultima transa de fonduri europene pentru afaceri. Asadar, in 2020 poate fi momentul pentru fiecare antreprenor sa se lanseze in lumea afacerilor, cu ajutorul masiv al Uniunii Europene. 

Pot fi atrase fonduri de pana la 1 milion de euro, in domenii precum agricultura, silvicultura, productie, tehnologie, servicii si comert etc. Programele de implementare si de absorbtie se vor prelungi insa pana in 2023, asa incat vom avea la dispozitie 3 ani pentru a lansa afacerea si pentru a ne indrepta spre succes cu aceasta, folosind banii pe care ii putem obtine din proiectele de accesare fonduri europene in 2020. 

Comentariile sunt inchise.