Cifra de afaceri este foarte importanta pentru oricine lucreaza in mediu de afaceri sau detine un business. De aceea, notiunea de cifra de afaceri trebuie cunoscuta si inteleasa conform legislatiei in vigoare. Mai jos, poti vedea toate detaliile necesare despre: ce este cifra de afaceri, ce inseamna cifra de afaceri, din ce se compune cifra de afaceri, dar si informatii despre calculul cifrei de afaceri si formula de calcul a cifrei de afaceri. Toate acestea te vor ajuta sa intelegi mai bine cum functioneaza un business.
Cifra de afaceri - definitie
O definitie a cifrei de afaceri este urmatoarea:
Cifra de afaceri se refera la toate veniturile pe care o firma le efectueaza din mai multe operatiuni comerciale, mai precis din vanzari, pe o anumita perioada de timp.
De asemenea, cifra de afaceri reprezinta suma tuturor veniturilor din bunurile livrate, a serviciilor prestate sau a lucrarilor executate, mai putin rabaturile si alte reduceri care se pot acorda clientilor. Mai pe scurt, atunci cand te gandesti ce este cifra de afaceri trebuie sa stii ca reprezinta volumul total de vanzari al unei firme pe o anumita perioada de timp.
PE SCURT - CIFRA DE AFACERI INSEAMNA VANZARI TOTALE
Ce inseamna cifra de afaceri
Cunoasterea cifrei de afaceri este foarte importanta si pentru un plan de afaceri. Aceasta este estimata in urma unor previziuni si la un moment dat poate deveni un punct de reper pentru a stabili strategia de marketing a unei firme.
In al doilea rand, cifra de afaceri este un bun indicator de departajare economica pentru companii. Acestea sunt incadrate in: microintreprinderi (cifra de afaceri <2 mil euro), companii mici si mijlocii (cifra de afaceri 2 mil - 50 mil euro si maxim 250 salariati) si companii mari si corporatii (cifra de afaceri > 50 mil euro).
Cifra de afaceri poate fi abordata din mai multe puncte de vedere: cifra de afaceri medie, cifra de afaceri totala, cifra de afaceri critica, cifra de afaceri neta, cifra de afaceri marginala. Toate acestea ofera un raspuns la intrebarea ce este cifra de afaceri si reflecta cate un aspect important din activitatea unei firme.
Cifra de afaceri totala se refera la volumul total de afaceri care sunt evaluate la preturile de pe piata, respectiv incasarile totale. Aici este vorba despre toate veniturile din vanzari pe o anumita perioada de timp.
Cifra de afaceri neta este un indicator foarte important care se refera la sumele ce rezulta din vanzari dupa ce se deduc reducerile comerciale, taxa pe valoare adaugata si alte taxe care sunt legate de cifra de afaceri.
Cifra de afaceri marginala se refera la cresterea sau scaderea vanzarilor generate de un anumit serviciu sau produs. Surplusul care provine din incasarile unui anumit produs este de fapt definit ca cifra de afaceri marginala.
Cifra de afaceri critica se refera la nivelul incasarilor la care se asigura acoperirea cheltuielilor, mai precis momentul din care firma incepe sa obtina profit.
Este bine de tinut minte urmatorul aspect: atunci cand ne gandim la ce este cifra de afaceri, trebuie sa stim ca poate fi influentata de mai multe aspecte precum evolutia firmei, inflatia sau politica de preturi.
Din ce se compune cifra de afaceri
Cifra de afaceri NU include urmatoarele: incasari de dobanzi si dividente, emiterea si vanzarea de actiuni, furnizarea de produse intre subunitatile din structura intreprinderii sau vanzarea de terenuri si active care se afla in proprietate.
Cifra de afaceri se compune din toate veniturile obtinute de o firma DIN ACTIVITATEA PRINCIPALA A ACELEI FIRME.
Cifra de afaceri se compune din toate vanzarile incasate pe o anumita perioada de timp, toata suma pe care o incaseaza din ceea ce firma ofera pe piata (produse sau servicii).
Calcul cifra de afaceri
Cat despre calculul cifrei de afaceri, aceasta se calculeaza prin insumarea tuturor veniturilor care au rezultat din prestari de servicii sau livrari de bunuri. In mod normal, in calculul cifrei de afaceri nu se ia in considerare si tva-ul.
In Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se vorbeste despre taxa pe valoare adaugata unde sunt prezentate mai multe moduri de calcul cifra de afaceri:
Cifra de afaceri ca plafon pentru stabilirea regimului special de scutire pentru intreprinderile mici contine: valoarea totala fara taxa de lucrare a bunurilor sau a prestarilor serviciilor pe care le-a efectuat o persoana impozitabila pe parcursul unui an calendaristic.
Cifra de afaceri la plafon pentru aplicarea sistemului de TVA la incasare cuprinde: valoarea totala din livrarile de bunuri si prestari servicii, dar si a operatiunilor care rezulta din activitatile economice pentru care locul de livrare sau prestare se considera ca fiind in strainatate.
Cifra de afaceri ca plafon pentru stabilirea perioadei fiscale cuprinde: operatiuni taxabile care pot fi si neimpozabile in Romania, dar care dau drept de deducere.
Cifra de afaceri formula
Acum ca ai vazut ce este cifra de afaceri, un alt aspect important este formula de calcul a cifrei de afaceri. Cifra de afaceri minima sau cifra de afaceri critica va fi egala cu suma cheltuielilor fixe si a celor variabile. Formula cifrei de afaceri (sursa: wikipedia.org) pentru aceasta este:
CA min = Cf + Cv (cifra de afaceri minima = cheltuielile fixe + cheltuielile variabile)
Atunci cand, de exemplu, se doreste sa se determine marimea cifrei de afaceri totale se calculeaza veniturile care provin din activitatea de baza si veniturile care provin din alte activitati cu caracter industrial sau neindustrial. In acest caz formula de calcul a cifrei de afaceri este urmatoarea:
CA = Vb + Va (cifra de afaceri totala = venituri activitati de baza + venituri activitati caracter industrial sau neindustrial)
Impozit pe cifra de afaceri
Impozitul pe cifra de afaceri este de 3% pentru microintreprinderi fara angajati sau ai caror angajati nu cumuleaza 8 ore, iar microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati trebuie sa achite un impozit pe cifra de afaceri de 1%.
Pe Capital.ro presedintele AAFBR (Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania) vorbea anul trecut despre impozitul pe cifra de afaceri pe care guvernul voia sa o implementeze pentru toate afacerile.
De curand, presedintele Camerei Deputatilor a declarat faptul ca doreste sa schimbe legea si sa se aplice impozit pe cifra de afaceri pentru toate afacerile (sursa: economica.net).
Conform legii actuale, insa, singura modificare si anume cea referitoare la impozitul de 1% este valabila pentru companiile care se situeaza in plafonul de pana in 1 mililon euro cifra de afaceri, plafon majorat de la 500.000 euro asa cum prevedea vechea lege.
Tot in aceasta lege actualizata in acest an, se vorbeste si despre majorarea plafonului referitor la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici, astfel: intreprinderile mici care au realizat sau declarat o cifra de afaceri anuala de sub 88.500 euro, respectiv rotunjit la 300.000 lei, pot fi scutite de mai multe taxe ce tin de livrarea bunurilor si prestarea serviciilor.