Acasa Interviu Femei de afaceri Interviu – Femei de afaceri: Roxana Domnica (MORE Networking)

Interviu – Femei de afaceri: Roxana Domnica (MORE Networking)

15 min
fericita-divette.ro

A creat o comunicate a oamenilor de afaceri careia i se dedica de fiecare data cu entuziam. De altfel, entuziasmul o caracterizeaza si o insoteste fie ca e vorba despre evenimentele la care participa ca speaker sau invitat, la intalnirile cu potentialii clienti sau in viata personala. Afla mai multe despre Roxana Domnica, fondatoarea MORE Networking, femeie de afaceri si mamica implicata.

Cum te-ai descrie?

Un om curios. Temperamental pe alocuri. Pasionat si entuziast. Nu am stiut intotdeauna ce vreau sa fac, dar am stiut ce om vreau sa fiu. Si am devenit acel om. Nu fac totul perfect, dar imi asum greselile si invat din ele. Nu pretind niciodata a fi altceva decat sunt si nu imi plac oamenii care se iau prea in serios. Nu imi plac oamenii care barfesc si lingusitorii. Imi place tot ce e viu si autentic.

Care e cea mai buna carte pe care ai citit-o anul trecut?

Esentialismul – o carte care pune punctul pe I si evidentiaza cat de mult timp pierdem facand mult, in loc sa facem ce trebuie si ca nu putem sa le facem pe toate si sa le avem pe toate. Despre lipsa timpului de care ne plangem si cum timpul pe care il avem este rezultatul deciziilor pe care le luam. Despre arta de a spune „NU” – mi-a placut ideea ca acest cuvant diferentiaza profesionistul de amatorul care nu are curaj sa-l spuna. Este despre mai putin, dar mai bine – sau conceptul LESS IS MORE, concept pe care l-am integrat si ca filozofie a comunitatii de business networking pe care o dezvolt. O recomand cu incredere!

Ce te tine treaza noaptea?

Nimic, dorm foarte bine. Si ma trezesc intotdeauna odihnita. Nu ma stresez niciodata despre lucruri pe care nu le pot schimba sau controla. Si niciodata in avans.

Cum te mobilizezi atunci cand ai o zi mai proasta?

Oamenii sunt cei care ma dezamagesc, dar si cei care reusesc mereu sa imi ridice moralul. De cele mai multe ori cineva imi spune ceva frumos, imi multumeste pentru ceva sau ma invita undeva si mi se schimba starea. In cel mai rau caz, ies la cafea & shopping. Este cea mai buna terapie.

Ce hobby-uri ai? Ce iti place sa faci in timpul liber?

Imi place sa imi beau cafea in locuri noi. Sa descopar sky bar-uri. Sa fac poze. Cred ca am poze din aproape toate momentele extraordinare pe care le-am trait. Este cea mai buna metoda sa le retraiesc frecvent. Imi place sa ma bucur de lucrurile mici, oricat de cliseistic ar suna. Mi se pare ca doar asa putem ramane ancorati in realitate.

Daca ai putea sa te intalnesti cu oricine, cu cine ti-ar placea sa iei cina si despre ce ati discuta?

Asta este o intrebare foarte buna. Nu m-am gandit pana acum. Hmm…cred ca mi-ar placea sa beau un pahar de vin cu Al Pacino. Si sa povestim despre filmele lui – cum e sa traiesti atatea experiente intr-o singura viata de om?!

Ce visai sa devii in copilarie? Care era slujba la care visai? De ce?

Cred ca am vrut sa ma fac educatoare. Influenta bunicii care m-a crescut. O buna parte din timp am crezut ca o sa predau, si chiar am o diploma care mi-ar permite sa o fac. Numai ca tarziu am inteles, ca nu tu iti alegi jobul sau pasiunile. Ele te aleg pe tine.

Care cea mai buna decizie pe care ai luat-o vreodata cu privire la afaceri?

Sa imi dau demisia si sa fiu freelancer marketer. Apoi sa dezvolt o comunitate de business networking. Si sa nu-i ascult pe cei care mi-au spus ca o sa fie greu. Nu au fost putini (n.r. zambeste)

Care e cea mai proasta decizie pe care ai luat-o vreodata cu privire la business?

Sa fac barter.

Intr-o retea de oameni de afaceri ai mereu acces la experiente bune si rele – am invatat si invat continuu din greselile altor antreprenori, mai experimentati ca mine. Asa am aflat ca deciziile emotionale si subiectivitatea nu au loc un business.

Care a fost cea mai mare provocare de pana acum?

Sa tac atunci cand as putea spune ceva, stiind ca ceea ce as spune ar face pe cineva sa sufere. Chiar si cand ar fi meritat.

Sa invat sa gestionez nu doar oameni, ci ego-uri. E un skill important (n.r. zambeste)

Ce ti-ai dori sa fi stiut la inceputul carierei?

Ca toate vin la momentul potrivit. Sa am rabdare. Sa ard etapele fara graba. E singurul lucru care nu se invata din carti, cursuri – ci doar cu trecerea anilor.

Care crezi ca e cea mai mare provocare a unei femei in cariera sau business?

Nu cred in diferenta de sex cand vine vorba de business. Am lucrat in software, un domeniu preponderent masculin si nu am simtit niciodata ca cineva nu mi-ar fi dat sansa sa demonsrez ceea ce stiu, doar pentru ca sunt femeie.

Cred insa ca in business trebuie sa ai incredere in fortele proprii. Oamenii iti vor spune continuu ce sa schimbi si ce nu faci bine. Mai ales cei care nu fac nimic. Trebuie sa ai mare incredere in instinctul tau.

Care e cel mai bun sfat pe care l-ai primit vreodata?

Ca oamenii intra in viata noastra ca o binecuvantare sau ca o lectie.

Ca oamenii au nevoie sa se simta apreciati. Mi-a schimbat total modul de abordare, personal si profesional. Am invatat sa caut in oameni ceva de apreciat – ceva sincer, fara falsa lingusire – si s-a dovedit o strategie buna in a crea relatii de durata.

Si ca nu poti multumi pe toata lumea (n.r. zambeste)

Ce sfat le-ai da femeilor aflate la inceput de drum si care vor sa obtina succes in afaceri?

Nu imi place deloc sa dau sfaturi. Imi place sa spun ca succesul e fiecare zi in care nu te dai batuta. Sa nu va dati batute. Or sa fie zile cand o sa vreti asta. In astfel de zile eu imi spun „it’s a bad day, not a bad life!”

Si fiti „flamande” cand vine vorba de informatie, oameni, valoare adaugata – pentru ca inteligenta este intr-adevar cel mai de pret accesoriu al unei femei. Asta si o pereche de stiletto rosii (n.r. zambeste)

Care crezi ca e rolul norocului in obtinerea succesului?

Cred mult in zicala „cu cat muncesc mai mult, cu atat am mai mult noroc” (n.r. zambeste)

Care e cel mai mare risc pe care ti l-ai asumat vreodata?

Sa plec de acasa la 18 ani. A fost cel mai mare risc, dar si cea mai mare sansa. Sa pleci dintr-un oras mic si sa fii singur intr-un oras jungla este o realitate care te responsabilizeaza mai mult decat orice. Le multumesc mereu parintilor mei ca nu mi-au taiat aripile si sper sa pot face acelasi lucru pentru fiica mea.

Ce ai sacrificat la nivel personal si profesional de-a lungul timpului?

Nimic. Nu am facut deloc sacrificii. Si nu am regrete. Am tot auzit ca nu exista asa ceva. Exista – se numeste asumare. A deciziilor, bune sau rele.

Cum impaci viata personala cu cea profesionala?

Cu grija. Am o bebita mica, asa ca ma impart intre ea, networking si clienti. Daca dimineata sunt la intalniri de business, la pranz sunt cu fetita mea la masa si seara cu sotul la o cina. Sau toti 3 in curte, in leagan. Daca seara trebuie sa merg la o conferinta, ne incepem ziua impreuna si ne jucam intre 2 conferinte pe skype si 3 mailuri. Nu e usor, dar ambele ma tin in priza si imi dau energie sa nu obosesc. Iar cand obosesc dorm pana la 10 – ma ajuta mama. Fara de care nu as fi putut sa fac acest slalom de performanta (n.r. zambeste)

Ce planuri profesionale ai pentru viitor?

Imi doresc sa dezvolt Comunitatea More Networking si sa ajungem la 50 de membri pana la final de an.  Vreau sa lansam o serie de evenimente speciale si sa continuam sa aducem oameni faini la aceeasi masa. Vreau sa generam mai mult business pentru membrii comunitatii, mai multe evenimente educationale pentru antreprenori, mai multe experiente de networking si mai mult…entuziasm (n.r. zambeste) Cred ca avem nevoie de entuziasm, sau cel putin de oameni entuziasti – sunt molipsitori.

Vreau sa invat cateva lucruri noi si sa imi iau o certificare in plus in marketing online. Vreau sa aplic tot ceea ce invat. Si sa impartasesc cu ceilalti tot ce stiu – pentru ca a crea valoare este cea mai buna recomandare!

Incarcati mai multe articole inrudite
Incarca mai mult de Andreea Miru
Incarca mai mult in Interviu Femei de afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Inovatii intreprinzatoare: idei de afaceri cu inteligenta artificiala

In era digitala in care tehnologia avanseaza rapid, inteligenta artificiala (IA) devine to…