Acasa Afaceri Interviu – Femei de afaceri: Fondatoarele Programului de Antreprenoriat “Rezist sa fiu antreprenor?!” – Corina Stratulat, Alina Striinu si Cristina Norocel

Interviu – Femei de afaceri: Fondatoarele Programului de Antreprenoriat “Rezist sa fiu antreprenor?!” – Corina Stratulat, Alina Striinu si Cristina Norocel

19 citește min
0
0
10
Fondatoarele Programului de Antreprenoriat “Rezist sa fiu antreprenor?!”
Fondatoarele Programului de Antreprenoriat “Rezist sa fiu antreprenor?!”

Corina Stratulat (numerolog si speaker inspirational), Alina Striinu (CEO al Grupului de firme AS Group si consultant de business) si Cristina Norocel (fondator al agentiei MarketingFX Concept – consultanta de marketing si comunicare) sunt trei antreprenoare care au decis sa dezvolte impreuna un program dedicat tuturor femeilor care sunt la inceput de drum in business-ul lor. Din experienta proprie, acestea stiu ca ele au nevoie sa stie cum sa isi gestioneze fricile si emotiile, pe scurt, cum sa reziste la dificultatile care pot aparea pe parcursul timpului. Acestea ne-au vorbit intr-un interviu mai multe despre programul de antreprenoriat  “Rezist sa fiu antreprenor?!” pe care l-au dezvoltat impreuna.

 

“…este vorba despre TINE! Tu, cel care ai idei geniale, care ai riscat fiecare moment si toate resursele pe care le aveai, care nu ai mai petrecut timp de calitate cu familia de ani buni si care nu te-ai mai bucurat de o plimbare in parc alaturi de cei dragi”

 

Cristina Norocel are o experienta de peste 10 ani in domeniul marketing si PR. Este fondator al agentiei MarketingFX Concept – consultanta de marketing si comunicare. Este membra in mai multe comunitati de business printre care: MORE Networking, CONAF, Business Women Forum, Asociatia Nationala a Antreprenorilor din Romania. In cadrul programului este responsabila de sesiunea dedicata REZULTATELOR. (Oferirea suportului necesar in identificarea etapelor necesare pentru alcatuirea unei campanii de Relații Publice; Definirea clara a publicului tinta; Comunicarea on-line, off-line si cu mass-media; Cum ne construim bugetul de comunicare; Cum se evalueaza rezultatele unei campanii de comunicare).

Fondatoarele Programului de Antreprenoriat “Rezist sa fiu antreprenor?!”
Foto: Cristina Norocel

Ce este programul si de ce l-ati creat?

Cristina Norocel: Indiferent cat de pregatit esti pe domeniul tau si cat de mult ai dovedit ca specialist si cat de fara riscuri pare business-ul tau, exista totusi motive sa esuezi, sa cedezi, sa nu mai REZISTI.

Care sunt motivele? Nu e vorba de tara in care dezvolti business-ul, nici de Guvernul dintr-un an anume, nici de schimbarile legislative si fiscale (cunoscand situatia actuala din Romania), este vorba despre TINE! Tu, cel care ai idei geniale, care ai riscat fiecare moment si toate resursele pe care le aveai, care nu ai mai petrecut timp de calitate cu familia de ani buni si care nu te-ai mai bucurat de o plimbare in parc alaturi de cei dragi, tu care ai face orice pentru succesul business-ului tau.

Zilele trecute, o femeie de business, scria pe Facebook ca “antrepenorii ar trebui sa-si faca inainte de planul de afacere, analizele de sange!”, cineva a completat “si o sedinta la psiholog” si este mult adevar acolo.

Daca inca nu ti-ai dat seama, un business are nevoie de oameni echilibrati din punct de vedere fizic, psihic si emotional. Daca fizic si psihic nu observam mari probleme, ce ziceti din punct de vedere emotional?

Este antreprenorul roman capabil sa-si gestioneze emotiile, fricile, convingerile si toate blocajele cu care se confrunta. Cei mai multi, nu pot sa faca asta si pierd business-uri frumoase in care au investit foarte multi bani.

Mai exact, cum poti avea succes in business daca te confrunti cu frica de a le spune oamenilor adevarul (vei plati mult si bine angajati neperformanti), cu teama de esec (nu poti negocia pretul corect al produselor tale), teama de respingere (nu poti refuza niciun client, desi nu este profitabil pentru tine), convingerea ca banii se fac doar cu multa munca (si muncesti peste 12h/zi), etc.

“Cristina Norocel: Oare cum ar fi sa te simti LIBER de aceste stari emotionale, sa nu-ti fie teama de nimic, sa ai timp pentru familia ta, sa ai si tu timp liber, sa ai stabilitate financiara, sa simti ca te poti baza pe angajatii tai?” 

 

Da, este posibil! Si este doar decizia TA sa obtii aceste lucruri.

Nu te speria ca nu stii cum, probabil nici in business nu te-ai priceput la tot ce era nevoie sa faci, dar ai pornit la drum si au venit solutiile.

Programul aduce CLARITATE pe 3 directii: dezvoltare personala, analiza de business si marketing si comunicare.

Corina Stratulat este numerolog si speaker inspirational, realizator a emisiunii Calea de Mijloc de la BiziLive TV si membru in Asociatia Numerologilor din Romania. In cadrul programului este responsabila de sesiunea dedicata OMULUI din OM de AFACERI (Intelegerea conflictelor interioare si exterioare care blocheaza succesul in business; Identificarea metodelor de gestionare a situatiilor dificile de zi cu zi cu care se confrunta antreprenorul roman; Identificarea abilitatiilor ascunse si strategiilor potrivite business-ului curent)

Fondatoarele Programului de Antreprenoriat “Rezist sa fiu antreprenor?!”
Foto: Corina Stratulat

Cum va descrieti in fata cursantilor din cadrul programului?

Corina Stratulat: In primul rand ca OM, cu toate provocarile de zi cu zi, cu sinceritatea si vulnerabilitatea experientelor de pana acum, experiente care au dus la demararea programului si dorinta de a da mai departe informatia. Inainte de a fi „oameni de afaceri” suntem „oameni” si de aceea in program pun atat de mult accent pe „Cine este OMUL care dezvolta business-ul”, demonstrat fiind ca provocarile si blocajele personale se reflecta imediat in business. Sunt o persoana care invata continuu, atat din teorie, dar mai ales experimentand si observand efectele.

“Corina Stratulat: Eu cred ca fara abilitati native e foarte greu sa rezisti si sa ajungi la succes.”

 

De ce credeti ca e nevoie pentru a rezista ca antreprenor?

Fiecare persoana are anumite abilitati native si daca sunt descoperite si antrenate aduc rezultate spectaculoase. Cred ca viata e mult prea scurta sa ne incapatanam sa construim ceva pe abilitati slabe sau inexistente. Cum ar fi unui copil talentat la scrima sa i se ceara sa faca performanta in handbal?

Si, evident, multa munca eficienta, pe baza unei strategii pe termen scurt, mediu si lung. Fara incrancenare si haos in activitatea zilnica.

Care e prima carte pe i-ati recomanda-o oricarui antreprenor?

Corina Stratulat: „Puterea prezentului” Eckhart Tolle.

Care sunt cele mai comune piedici in antreprenoariat (ce spun antreprenoarele care urmeaza programul vostru)?

Corina Stratulat: Lipsa CLARITATII pe dorintele personale. Din pacate muncim si riscam multe lucruri din viata noastra avand impresia ca ne dorim asta, de cele mai multe ori este doar o frica. Pornim pe un drum fara un SCOP clar si benefic noua. Lipsa unui plan de afaceri, bazat pe realitatea noastra, pe capacitatea reala. Lipsa analizei constante a actiunilor pe care le facem.

Alina Striinu este CEO al Grupului de firme AS Group si consultant de business. Este membru CECCAR si CCF, are peste 15 ani de experienta in antreprenoriat, cu specializari si expertize pe tot domeniul financiar-contabil. In cadrul programului este responsabila de sesiunea dedicata AFACERII. (Castigarea unui vocabular comun de termeni si indicatori financiari relevanti; Intelegerea fluxurilor si mecanismelor financiare ale unei companii; Dezvoltarea capacitatii de a lua decizii cu impact financiar pe durata simularii de business; Castigarea increderii si usurinta in abordarea subiectelor cu specific financiar atat in cadrul companiei cat si in relatia cu clientii si partenerii; Descoperirea “secretelor” din spatele cifrelor utilizand cele trei raportari financiare importante: Balance Sheet, Profit & Loss, Cash Flow; Proiectarea si verificarea business-ului urmarind un proces consistent de bugetare in 7 pasi)

Fondatoarele Programului de Antreprenoriat “Rezist sa fiu antreprenor?!”
Foto: Alina Striinu

Cum mobilizati antreprenorii?

Alina Striinu: Stii, parerea mea este urmatoarea: Cine isi doreste schimbare nu trebuie mobilizat. Am avut deja aproximativ 400 de antreprenori care au fost la sesiunile deschise ale programului Rezist sa fiu antreprenor?! Si pot sa iti spun ca am auzit multe momente de AHA in sala.

“Cristina Norocel: Ca si exemplu concret degeaba iti doresti sa dezvolti un brand personal si sa creezi abundenta prin asta daca tie nu iti place sa te expui si ai un blocaj…”

 

Cum ati luat decizia de a demara proiectul “Rezist sa fiu antreprenor”?

Cristina Norocel: Eu le cunosc pe fete de ceva timp. Fiecare dintre noi este expert in domeniul ei. Am inceput raspunsul asa, deoarece consider ca este foarte important cand pornesti la drum cu cineva in primul rand sa ii respecti parcursul sau antreprenorial. Ne intalneam in diferite ocazii si discutand despre problemele pe care le intalneam noi la diversi clienti sau potentiali clienti ne dadeam seama ca de fapt sunt probleme cu rezolvari in expertiza interlocutorului.

Ca si exemplu concret: degeaba iti doresti sa dezvolti un brand personal si sa creezi abundenta prin asta daca tie nu iti place sa te expui si ai un blocaj; degeaba iti cunosti clientul si constientizezi valoarea unui brand daca ai probleme in cash-flow. Astfel am fost abordata de Corina si Alina intr-o zi si au venit cu propunerea unui program antreprenorial complet.

Ne-am gandit foarte mult la promisiunea noastra prin acest program catre antreprenori si am ajuns la concluzia ca nu are relevanta sa promiti cresteri fabuloase atata timp cat businessul nu este sanatos, deoarece cresterea nu va fi pe termen lung. Dar da, ne asumam promisiunea unei CLARITATI in business.

Care a fost cea mai mare provocare de pana acum (fie privind programul, fie cele semnalate de antreprenorii din cadrul programului)?

Alina Striinu: Cea mai mare provocare a antreprenorilor care vin in programul Rezist sa fiu antreprenor?! este exact lipsa de claritate pe care noi promitem ca o aducem. Cand spun CLARITATE ma refer la faptul ca foarte multi nu au o strategie clara de business, nu isi seteaza obiective SMART, nu isi cunosc clientul, fac campanii de promovare fara rezultate etc.

“Alina Striinu: Ca femeie de cariera trebuie sa-ti asumi alegerile facute…”

 

Care credeti ca e cea mai mare provocare a unei femei in cariera sau business? (dintre cele semnalate in program)

Alina Striinu: Ca femeie de cariera trebuie sa-ti asumi alegerile facute, sa nu renunti la ce te face implinita si sa te reinventezi conform propriei tale viziuni.

Ce sfat le-ati da femeilor care vor sa obtina succes in afaceri?

Alina Striinu: Le provoc sa-si asculte instinctele, sa le proiecteze ca viziune si sa creeze strategii pentru atingerea lor.

Care credeti ca e rolul norocului in obtinerea succesului?

Cristina Norocel: Cred ca doar prin multa munca si perseverenta obtii succesul.

Care e cel mai mare risc asumat vreodata?

Alina Striinu: Sa fiu eu, oricare ar fi circumstantele!

Ce planuri profesionale aveti pentru viitor?

Cristina Norocel: In viitorul apropiat ne dorim sa lansam programul si in on-line, astfel incat accesul la seminarii sa poata sa fie facut de orice antreprenor din tara. In acest moment seminariile le-am desfasurat strict in Bucuresti, insa, am avut solicitari si in Cluj Napoca, Timisoara si Iasi. Pe langa varianta in on-line vom initia si o serie de work-shopuri tematice cum ar fi cele privind partea de bugetare, cash-flow, avatar client, brand personal.

Încărcați mai multe articole înrudite
Încarcă mai mult de Stroe Irina
Încarcă mai mult în Afaceri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verificați de asemenea

Cum iti mentii business-ul pe timp de criza

In contextul COVID-19, aproape toate sectoarele de business sunt afectate grav. Daca si af…