Acasa Afaceri Vrei sa accesezi fonduri europene? Ce spune specialistul despre conditiile si sumele acordate

Vrei sa accesezi fonduri europene? Ce spune specialistul despre conditiile si sumele acordate

8 min
fericita-divette.ro

Daca vrei sa iti deschizi o afacere si incerci sa accesezi fondurile europene, atunci cu siguranta ai nevoie de un consultant care sa te ajute in demararea proiectului. In acest fel vei sti daca business-ul tau se incadreaza in categoria care poate obtine finantare. Poti indeplini toate conditiile impuse in Ghidul Aplicantului? Ce suma poti primi de la stat pentru proiectul propus?

La aceste intrebari ne va raspunde Marius Bizau, consultant in fonduri europene si Managing Partner al Acacia Consultanta&Project Management SRL, cu o experienta de 15 ani in crearea si implementarea proiectelor bazate pe finantare nerambursabila.

E in 2020-2021 mai simplu sa accesezi fonduri europene? De ce?

- Nu as spune ca este mai usor. Regulile sunt aceleasi care au existat si sunt aplicabile intregului Cadru Financiar Multianual 2014-2020. Poate faptul ca, 2020 fiind an terminal pentru contractarea, angajarea finantarilor europene nerambursabile din CFM 2014-2020, combinat cu perioada de pandemie, sunt o serie de finantari disponibile, concentrate intr-o perioada mai scurta de timp si, poate de aceea, o astfel de impresie.

Care sunt domeniile in care exista cele mai mari sanse de a obtine fonduri europene in urmatoarea perioada?

Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027, este intr-o faza foarte incipienta de elaborare, deci, si informatiile publice sunt minime sau inexistente. Pornind, insa, de la scopul generic pentru care sunt acordate aceste finantari europene nerambursabile, respectiv dezvoltarea regiunilor mai putin dezvoltate, domeniile considerate a aduce o mai mare valoare adaugata vor fi intotdeauna favorizate. Si ma refer aici la domeniile productive

Ce programe cu fonduri europene pentru femei exista?

Nu exista fonduri nerambursabile europene dedicate beneficiarilor femei. La nivel national exista un program guvernamental, Femeia Antreprenor.

Cum stiu daca ma calific pentru obtinerea de fonduri europene?

Eligibilitatea solicitantilor este precizata, de regula, in ghidul solicitantului.

Care sunt pasii pe care ar trebui sa ii parcurga o companie pentru a obtine fonduri europene?

Primul si cel mai important pas, din punctul meu de vedere, este o analiza critica a antreprenorului, in ceea ce priveste functionarea afacerii pe care doreste sa o inceapa/dezvolte. O astfel de analiza va duce la identificarea concreta a nevoii de finantare nerambursabila, adica, in mod concret, a bugetului necesar pentru respectiva idee. Ulterior, in colaborare cu un consultant specializat, va demara identificarea liniei de finantare potrivita pentru ideea respectiva de proiect.

Care sunt cele mai comune motive pentru care proiectele sunt respinse?

De regula, cauzele pentru care sunt respinse proiectele au legatura cu pregatirea insuficienta si superficiala a ideii de proiect, argumentarea insuficienta a acesteia si estimarea gresita/supraestimarea veniturilor din perioada de functionare a afacerii.

Ce sunt cheltuielile eligibile si care sunt cele mai intalnite?

Cheltuielile eligibile sunt acele cheltuieli care sunt acceptate a fi finantate din fonduri nerambursabile. In orice proiect cu finantare nerambursabila, cheltuielile eligibile sunt determinate de specificul/domeniul proiectului.

De ce salariile si contributiile sociale sau serviciile de contabilitate (inclusiv cele generate de acordarea finantarii) nu sunt cheltuieli eligibile in cazul celor mai multe tipuri de finantari?

De regula, cheltuielile ”imateriale” (salarii, chirii, utilitati etc.) nu sunt cheltuieli eligibile, in proiectele cu finantare nerambursabila. Acest lucru poate avea doua motivatii: stimularea/directionarea efectuarii cheltuielilor pentru investitii productive, precum si faptul ca, investiile fiind facute in special in echipamente/utilaje, in cazul in care beneficiarul nu respecta contractul de finantare, sumele nerambursabile pot fi ”recuperate” de catre finantator.

Care sunt proiectele cu finantare nerambursabila de 100% si in ce conditii se acorda?

Sunt putine proiecte cu finantare nerambursabila de 100% si acest lucru se datoreaza faptului ca, in general, implicarea financiara a potentialului antreprenor este esentiala. De regula, finantarile nerambursabile 100% sunt pentru proiecte tip Start Up si in cuantum de aproximativ 40.000-50.000 euro.

 

Vezi si interviul de pe PR2Advertising.ro (VIDEO)

Vezi ce spune consultantul pe fonduri europene despre pregatirea pentru accesarea de fonduri si eligibilitate aici.

 

Despre Marius Bizau, consultant pe fonduri europene

Absolvent al doua facultati (Facultatea de Drept si Facultatea de Comunicare si Relatii Publice – SNSPA), Marius a gestionat proiecte mari, cu sume de pana la aproximativ 400 milioane de euro. Descopera in interviul de mai jos detalii despre finantari si business-uri de succes.

Managing Partner al Acacia Consultanta&Project Management SRL, companie de consultanta, specializata in elaborarea, managementul si implementarea proiectelor cu finantare nerambursabila. Vasta experienta si expertiza este data de experienta indelungata, acumulata in managementul proiectelor finantate din diverse tipuri de fonduri europene si nationale, cu mecanisme si constrangeri diferite: Phare, Facilitatea Schengen, Fondul pentru Frontierele Externe, Programul Cadru de Cercetare Dezvoltare – FP 7 al Uniunii Europene, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, Programul Operational Regional, Programul Operational Competitivitate, Start Up Nation, Microindustrializare, etc.

Valoarea proiectelor in care a fost direct implicat (in calitate de expert, consultant, membru in echipa de proiect, manager de proiect, etc.) depaseste 500 Milioane Euro. Beneficiari ai respectivelor proiecte sunt institutii publice si private din Romania si din strainatate.

Incarcati mai multe articole inrudite
Incarca mai mult de Andreea Miru
Incarca mai mult in Afaceri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Citeste si...

Descarca ghidul gratuit si afla cum iti cresti afacerea prin comunicate de presa

Vrei sa-ti cresti afacerea, dar nu stii ce tip de promovare online este potrivita pentru b…