Studii, inteligenta sau fler? Ce te ajuta in afaceri?

Nu mai este nici un secret pentru nimeni ca, pentru a reusi in afaceri si in tot ceea ce iti doresti sa faci, trebuie sa actionezi! Mai pe inteles, daca vrei sa spargi un geam, nu e de ajuns doar sa te gandesti la asta ci va trebui sa arunci o piatra. Se pune deseori intrebarea daca, pentru a reusi in afaceri, ai nevoie de studii, de inteligenta sau doar de fler. La o prima vedere, nici una dintre acestea nu o exclude pe cealalta! In acelasi timp, oricare dintre ele, duse la extrem, poate bloca procesul de decizie, sau chiar ne poate indrepta catre un esec rasunator.

Pe de alta parte, determinarea, actiunea si atitudinea pe care o avem sunt si ele ingrediente importante in afaceri!

Studii, inteligenta sau fler? Ce te ajuta in afaceri?
Studii, inteligenta sau fler? Ce te ajuta in afaceri?

Avem nevoie de studii pentru a reusi in afaceri?

Desi se spune ca oamenii destepti si care au studiat mult au tendinta de a gandi excesiv lucrurile si a rata oportunitatile, nu putem nega importanta cunostintelor in elaborarea unui plan de afaceri!

Totul este sa nu ramanem blocati in studii interminabile si intr-un proces preorganizatoric nefolositor.

Studiile si cunostintele in domeniu, desi pot fi de ajutor, nu sunt o conditie suficienta pentru a reusi. Sa nu uitam ca, daca nu avem studii in acel domeniu, putem gasi specialisti pe care sa ii cooptam si cu care sa colaboram. Astfel, studiile nu mai sunt o necesitate, dimpotriva! Inteligenta si capacitatea de a ne inconjura de oameni care au studii in domeniu devin mult mai importante!

Pana la urma expresia – prostii reusesc in afaceri, desteptii nu – are un mare sambure de adevar, iar acest lucru se explica prin faptul ca cei destepti gandesc prea mult si rateaza ocaziile.

Raspusnul la aceasta intrebare este, pana la urma – nu avem nevoie de studii pentru a incepe o afacere, ci doar de specialisti care sa se poate ocupa pentru noi de detaliile tehnice sau financiare.

 

Avem nevoie de inteligenta pentru a reusi in afaceri?

Daca vorbim de inteligenta, nu ne referim numai la IQ ci si la EQ – adica la inteligenta emotionala. Nu este nici un dubiu ca avem nevoie de ambele tipuri de inteligenta pentru a pune bazele unei afaceri de succes, dar inteligenta emotionala este o conditie absolut necesara!

Inteligenta emotionala este cea care ne ajuta sa ne adaptam din mers oamenilor si situatiilor, sa fim un leader bun, sa simtim oportunitatile, sa fim empatici si intuitivi – si, in afaceri, este nevoie de toate aceste haruri!

Pentru a avea succes in domeniul afacerilor, avem nevoie de capacitate mare de comunicare si intelegere si un coeficient crescut de EQ ne va fi de un real ajutor!

Raspunsul la aceasta intrebare este – da, in afaceri avem nevoie de inteligenta emotionala, adica de un EQ cat mai crescut!

 

Avem nevoie de fler pentru a reusi in afaceri?

Flerul este capacitatea de a intui situatiile favorabile, a lua decizii rapide si a folosi ocaziile care apar! Nu degeaba se spune ca ocaziile exista doar daca le si folosim, dar, pentru a le sesiza, avem nevoie de aceasta abilitate, numita fler.

La o privire mai atenta, flerul are legatura cu inteligenta emotionala si aceasta a treia intrebare ne poate duce la cea de dinainte, dar nu este chiar asa!

Un om cu o inteligenta emotionala crescuta nu are intotdeauna si fler! Si un om care are fler nu are neaparat si un EQ ridicat!

Intre inteligenta emotionala si fler exista asemanari, dar si diferente.

Amandoua sunt native, dar, daca inteligenta emotionala se poate dezvolta prin diverse metode, flerul nu! Flerul ramane o abilitate cu care ne nastem, tine de aptitudini care nu se pot dezvolta.

E adevarat ca, in urma experientei intr-un domeniu, flerul pare sa apara, dar nu este asa. Flerul il avem indiferent de experienta pe care care o avem in acel domeniu. Experienta vine cu un bagaj de cunostinte care ne ajuta sa luam deciziile mai rapid, procesul fiind bazat pe cunostintele si faptele din trecut si nu pe un proces intuitiv!

Raspunsul la aceasta intrebare este – in afaceri flerul poate fi de mare ajutor, dar, prin experienta si cu o inteligenta emotionala dezvoltata, putem reusi si fara el! Este util, dar nici pe departe necesar sau suficient, cum ar fi experienta si inteligenta emotionala!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *