În România, atragerea de fonduri europene este un fel de Baubau de care multă lume din sfera antreprenorială se ferește ca de o boală contagioasă, în ciuda faptului că și-ar dori să poată dispune de bani cu care să își implementeze proiectele sau să își concretizeze visurile. Comparativ cu potențialul existent, foarte puțini sunt cei care trec peste mituri și prejudecăți și se aventurează în procesul de atragere de fonduri europene.
Și care sunt mai exact aceste mituri și prejudecăți? Ei bine, cel mai des se spune că nu obții finanțare decât dacă știi pe cineva într-o poziție cheie – altfel spus dacă ai pile. Apoi se mai vorbește despre cât de stufoasă este documentația de depunere a proiectelor, despre cât de anevoioasă este întreaga procedură, despre cât de dure sunt criteriile de eligibilitate și așa mai departe. Mai mult decât atât, sunt persoane care se lovesc de rigurozitatea cu care finanțatorii verifică investiția ca să se asigure că banii solicitați au fost utilizați conform bugetului aferent proiectului depus.
Este oare dracul chiar atât de negru pe cât pare? La o astfel de întrebare, gălățeanca Ana Savin ar putea răspunde fără să stea pe gânduri că nu, lucrurile nu sunt chiar atât de grave precum le prezintă unii și alții. Ceea ce o îndreptățește să se pronunțe asupra acestui subiect este faptul că, în prezent, are un business de succes în domeniul HoReCa, pe care l-a clădit prin atragere de fonduri europene.
Proprietara restaurantului STAGE din Galați și a Hotelului Bordeaux, pe care le-a fondat, Ana Savin a realizat totul din bani proveniți din fonduri europene. Terenul pe care este construit hotelul l-a achiziționat în perioada în care liniile de finanțare din fonduri europene tocmai se deschideau și în țara noastră. Apoi totul a continuat și s-a dezvoltat pas cu pas.
Din experiența pe care o are Ana Savin în ceea ce privește finanțarea businessurilor din bani europeni, rezultă că e important să știi în primul rând ce vrei să faci. Apoi contează să nu vrei să faci singur, ci să înțelegi că este important să apelezi la specialiști. Încă de la primul proiect depus, Ana a apelat la un consultant specializat care a îndrumat-o și a ajutat-o în tot procesul de atragere de fonduri, până când proiectul pe care l-a depus a primit finanțare. În total, ea a reușit să atragă aproape 600 de mii de euro.
E drept că, odată ce pornești în direcția aceasta, e nevoie și de răbdare, însă e total nedrept să crezi că nu se poate și că tu n-ai nicio șansă. „Primul proiect s-a aprobat la un an jumatate de la depunerea dosarului. Societatea mea deținea un teren intravilan care a fost achiziționat cu credit bancar în centrul orașului Galați. Al doilea proiect s-a aprobat în șase luni, iar implementarea, având în vedere cunoștințele anterioare, a fost mult simplificată”, spune Ana Savin.
În ceea ce privește controalele ulterioare, Ana afirmă că pentru primul proiect, care a fost făcut scriptic, în toată perioada de monitorizare, de 3 ani, a avut un singur control. Lucrurile s-au simplificat mult la cel de-al doilea proiect care a fost depus online și a cărui perioadă de monitorizare a fost tot de 3 ani.
Prin urmare, tinerii care au idei geniale, dar nu au bani pot apela cu încredere la programele tip StartUp, iar antreprenorii care doresc să își dezvolte compania mai repede decât așteptând să crească veniturile din profit sunt încurajate să apeleze la fonduri europene. Înainte de a face acest demers, este însă important să întrebe un consultant dacă TVA-ul este eligibil, ca să poată face corect previziunile finaciare, și dacă cheltuielile cu consultanța, respectiv cu proiectarea acolo unde este cazul, sunt cheltuieli eligibile.
Cât privește aportul propriu, în cazul Anei Savin, care a depus primul proiect de finanțare în 2010, din cauza crizei, acesta nu a mai fost necesar. Pentru cel de-al doilea proiect, contribuția proprie a fost de 30% + TVA.
Așadar, cei care cochetează cu ideea de a atrage fonduri europene, dar nu știu de unde să pornească sau cred că nu se poate ar trebui să aibă în vedere faptul că multe țări membre UE și companii din aceste state s-au dezvoltat cu ajutorul acestor bani. Un avantaj al acestor fonduri este faptul că ei sunt mult mai atent monitorizați și distribuiți decât fondurile guvernamentale, unde criteriile de acordare sunt uneori obscure. De aceea, este esențială documentarea, precum și consultantul ales, dar mai ales înțelegerea tipului de fonduri care se dorește accesat. În rest, cu voință, răbdare și entuziasm, banii pot fi atrași de oricine nu își pune piedici limitative și nu se lasă descurajați de zvonuri.