Acasa Afaceri Leader sau manager – 12 aspecte care fac diferenta

Leader sau manager – 12 aspecte care fac diferenta

7 min
fericita-divette.ro

Leadershipul si managementul ar trebui sa se completeze si sa mearga mana in mana. Desi sunt notiuni diferite si este o mare diferenta intre un leader si un manager, ele sunt legate si, fara doar si poate, complementare. Orice efort de a le separa va provoca mai multe probleme si nu ar rezolva nimic.

Totusi, s-au facut nenumarate studii care incearca sa defineasca diferentele si asemanarile dintre un leader si un manager. Astfel, daca un manager are functia de a organiza, a planifica si a coordona taskurile subalternilor, leaderul este cel care motiveaza si inspira echipa!

Warren Bennis a detaliat si a conturat ferm in cartea sa “On Becoming a Leader”(“Devenind un leader”) o lista a diferentelor dintre cele doua notiuni.

Iata cateva dintre acestea:

 1. Daca managerul doar administreaza o companie, un leader inoveaza si modernizeaza metodele de lucru dintr-o companie.
 2. Daca managerul se poate duplica, el fiind o copie a unui model bine definit, leader-ul este original, el nu poate fi multipicat!
 3. Daca un manager mentine ordinea si uniformizarea proceselor, un leader dezvolta tot timpul metodele.
 4. Managerul se concentreza pe sistem si pe structura, in timp ce un leader pune accent oameni.
 5. Managerul foloseste tehnici menite sa controleze si sa verifice permanent rezultatul muncii subalternilor, in timp ce un leader are incredere in oamenii pe care ii conduce, inspirand la randul lui incredere!
 6. Managerul priveste lucrurile pe termen scurt si vine cu taskuri pe o raza mica de actiune. Un leader vine cu imaginea de detaliu si cu taskuri pe care subalternii sa le vada si sa le inteleaga pe termen lung.
 7. Mangerul are doua intrebari: cum si cand, in timp ce leaderul intreaba: ce si de ce.
 8. Managerul poate ramane blocat in detalii si amanunte de fundal, in timp ce un leader priveste rezultatul final si linia orizontului.
 9. Mangerul imita si urmeaza reguli bine stabilite de la care nu se abate, iar un leader se adapteaza si este flexibil.
 10. Managerul accepta situatiile in timp ce un leader le provoaca.
 11. Managerul este un bun soldat, fiind un foarte bun executant. Leaderul este un om original si cu o personalitate distincta, capabil sa se exprime pe sine, dar si sa ii inteleaga pe cei din jur.
 12. Managerul executa lucrurile corect in timp ce leaderul are dreptate si stie cum s-au desfasurat lucrurile, care au fost problemele ivite si ce solutii s-au gasit pe parcurs.

Fara doar si poate ca exista momente cand activitatea managerului, desi diferita de cea a leaderului, a fost foarte importanta! Un maistru intr-o fabrica din epoca industriala probabil ca nu trebuia sa se gandeasca prea mult la ceea ce se producea sau la oamenii care lucrau in fabrica. Misiunea lui era aceea de a urma ordinele, de a organiza munca, de a distribui oamenii portiviti sarcinilor necesare, de a coordona rezultatele si a se asigura ca treaba a fost executata asa cum s-a comandat. Atunci accentul se punea pe eficienta si rutina, iar managerul era omul potrivit la locul potrivit.

In prezent insa, muncitorii nu mai sunt doar lucratori la o masina industriala, iar valoarea muncii vine din cunoasterea cat mai buna a oamenilor. Astfel, managementul si learedshipul nu mai sunt usor de separat. Oamenii au nevoie de sefi nu doar pentru a li se atribui o sarcina, ci si pentru a li se defini un scop. Managerii trebuie sa isi organizeze subalternii nu doar pentru a creste eficienta, ci si pentru a motiva si a inspira oamenii, pentru a le dezvolta abilitati si talente, astfel incat rezultatul sa vina de la sine.

Oamenii nu pot fi gesionati, ci cunoscuti si motivati! Sarcina nu este aceea de a conduce orbeste oamenii, ci de a ii face cat mai productivi prin motivare continua. Astfel, un om devine o reala valoare pentru companie, daca el este in mod continuu instruit si motivat sa isi foloseasca abilitatile si cunostintele. Un om motivat si pozitionat la locul potrivit, va fi cu mult mai eficient si mai productiv! Dar acest proces se poate realiza numai printr-un leadership echilibrat si de calitate!

Ideal ar fi ca managerii sa deprinda cat mai multe tehnici de leadership! Dar, chiar si asa, daca un om nu este nascut sa fie leader, indiferent de cate cursuri ar urma, el tot un manager va ramane!

Incarcati mai multe articole inrudite
Incarca mai mult de Brindusa Dan
Incarca mai mult in Afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Angajat sau antreprenor? Ce crezi ca ti se potriveste

Nu e un test de personalitate, desi personalitatea influenteaza deciziile pe care le luam …