Interviu – Femei de Afaceri: Delia Rus – Fondator la Centrul de Informare si Indrumare Medicala

Delia Rus - Fondator la Centrul de Informare si Indrumare Medicala
Delia Rus – Fondator la Centrul de Informare si Indrumare Medicala

Delia Rus si-a dedicat viata, in mare parte, sistemului medical, fiind calauzita de dorinta de a ajuta. Ajunsa in functia de asistenta sefa la sectia de chirurgie a Spitalului Militar din Cluj, ea a continuat sa se dezvolte urmand cursuri de Relatii Publice si Comunicare la SNSPA Bucuresti, masterul in Jurnalism si Presa la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu si de Formator si Manager de Proiect Acreditat CNFPA.

Inarmata cu toate aceste specializari, in prezent, Delia Rus lucreaza in zona serviciilor medicale, ocupand postul de PR Manager in cateva clinici din Bucuresti, dar si pe partea de comunicare medicala in grupurile de presa. Centrul de Informare si Indrumare Medicala este proiectul ei de suflet. 

 

Delia Rus: “Caut schimbarea si mai mult sa produc schimbare in vietile celorlalti.”

 

Cum te-ai descrie?

Profesionalism, empatie si dragoste fata de oameni. Sunt o persoana cu suflet cald, energica si perseverenta. Caut schimbarea si mai mult sa produc schimbare in vietile celorlalti.

Care e cea mai buna carte pe care ai citit-o anul trecut?

“Zeitele Raman Tinere pentru Totdeauna”, de Christianne Northrup.

Ce te tine treaza noaptea?

Nimic. Dorm linistita si cu recunostinta ca sunt sanatoasa.

 

Delia Rus: “… imi canalizez energia spre lucrurile cu adevarat importante si evit zona de frustare…”

 

Cum te mobilizezi atunci cand ai o zi mai proasta?

Meditez  in fiecare dimineata, apoi intru in actiune si pas cu pas imi propun sa fac doar 7 actiuni concrete in acea zi. Tot ce este in plus, le las pentru a 2-a zi. Asa imi canalizez energia spre lucrurile cu adevarat importante si evit zona de frustare, adica sentimentul ca nu le-am facut pe toate cele propuse in aceea zi.

Ce hobby-uri ai? Ce iti place sa faci in timpul liber?

Imi place tare mult sa calatoresc, imi plac oamenii si natura. Imi plac plimbarile alaturi de prieteni si familie. Si tot atat de mult imi place sa dansez.

Ce visai sa devii in copilarie? Care era slujba la care visai? De ce?

O! Visam sa fiu asistenta medicala. Asta mi-am dorit intotdeauna.

De ce? Poate ca sunt nascuta intr-o zi de 29.02 si asta ma face unica, sa ajut oamenii, sa le fiu suport atunci cand au nevoie.

 

Delia Rus: “Am fost nevoita sa fur meserie si mi-am spus de atunci ca eu voi darui toata cunoasterea mea atunci cand va fi nevoie si asa si este.”

 

Care cea mai buna decizie pe care ai luat-o vreodata cu privire la afaceri?

Cand mi-am urmat intuitia si apoi am ascultat indemnul sotului meu, de a incepe sa construiesc un Centru de Indrumare Medicala propriu, sa fiu aproape de pacient sa il ghidez in momentele in care nu stie incotro sa o apuce si sa il ghidez in alegerea medicului potrivit.

Care e cea mai proasta decizie pe care ai luat-o vreodata cu privire la business?

Deciziile cu privire la business nu le-as numi proaste, ci doar decizii luate fara a avea suficiente informatii referitoare la ceea ce inseamna a fi antreprenor. Usor, usor am devenit mai atenta pe masura ce ma informam.

Care a fost cea mai mare provocare de pana acum?

Aceea de a fi mama. Este un lucru minunat care te inalta si iti da curajul sa tii carma dreapta. Am doi copii minunati de la care am ce invata si le multumesc pentru asta.

Ce ti-ai dori sa fi stiut la inceputul carierei?

As fi dorit sa gasesc asistente medicale care sa ma invete meserie. Am fost nevoita sa fur meserie si mi-am spus de atunci ca eu voi darui toata cunoasterea mea atunci cand va fi nevoie si asa si este.

 

Delia Rus: “Sa tina cont de visele si pasiunile lor, sa ramana focusate pe ceea ce isi doresc, sa nu intre in visul nimanui oricat de greu este pentru ele la inceput de drum.”

Delia Rus - Fondator la Centrul de Informare si Indrumare Medicala
Delia Rus – Fondator la Centrul de Informare si Indrumare Medicala

Care crezi ca e cea mai mare provocare a unei femei in cariera sau business?

Pot spune ca pentru mine a fost sa identific cum ma pozitionez si anume ca si antreprenor sau manager?

Care e cel mai bun sfat pe care l-ai primit vreodata?

A fost acela de a-mi urma visul si anume acela de a aduce zambete pe chipul oamenilor si de a citi bucuria pe chipul lor atunci cand apeleaza la serviciile mele de consiliere medicala.

Ce sfat le-ai da femeilor aflate la inceput de drum si care vor sa obtina succes in afaceri?

Sa tina cont de visele si pasiunile lor, sa ramana focusate pe ceea ce isi doresc, sa nu intre in visul nimanui oricat de greu este pentru ele la inceput de drum.

 

Delia Rus: “Construirea cu rabdare a increderii in sine este cea castigatoare.”

 

Care crezi ca e rolul norocului in obtinerea succesului?

Da, este o intrebare buna, rolul norocului in obtinerea succesului, este insasi credinta in el. Daca eu cred ca voi ajunge pe Wall Street ca si notorietate atunci asa va fi. Nu atat norocul conteaza cat credinta pe care o ai in el. Construirea cu rabdare a increderii in sine este cea castigatoare.

Care e cel mai mare risc pe care ti l-ai asumat vreodata?

Asumarea riscurilor este parte integranta din viata si afaceri.

Din perspectiva de parinte a fost acela cand am acceptat ca fiul meu in varsta de 17 ani (pe atunci) sa plece la studii in SUA si fiica mea de 8 ani (pe atunci) sa incalece un cal intr-o competitie. Dar acest risc a fost unul inteligent adica dezavantajul l-am considerat limitat iar potentialul de crestere nelimitat.

Iar in afaceri, mi-am asumat riscul de a avea propriul blog la care sa scriu articole avizate care sa ajute in educatia pentru sanatate a oamenilor. Aici mai am de muncit in ceea ce priveste auto disciplina si persistenta.

 

Delia Rus: “…acum am sansa sa renasc sa reconstruiesc si sa ma dezvolt.”

 

Ce ai sacrificat la nivel personal si profesional de-a lungul timpului?

La nivel personal nu am acordat importanta cuvenita relatiei de cuplu, iar profesional am sacrificat cariera in momentul in care am ales sa fiu permanent alaturi de copiii mei Tudor si Ioana in perioada de crestere si dezvoltare. Dar nu imi pare rau, deoarece acum am sansa sa renasc sa reconstruiesc si sa ma dezvolt.

Cum impaci viata personala cu cea profesionala?

Acum excelent, am sustinerea familiei care pentru mine este foarte importanta. La inceput a fost mai greu dar cu o comunicare eficienta  am reusit sa le imbin. Fiecare are rolul lui in familie cat si in viata profesionala si ne ajutam reciproc.

Ce planuri profesionale ai pentru viitor?

Imi doresc recunoasterea efortului meu, bineințeles, sa scrie despre primul centru de informare si indrumare medicala ce susține sistemul medical romanesc, dar cel mai mult, imi doresc sa citesc bucuria pe chipul oamenilor ce apeleaza la serviciile noastre.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *