Cu o experienta de peste 15 ani in antreprenoriat, Alina Striinu – CEO As Group si Analist Business se considera o persoana dinamica si activa, careia ii place sa se implice acolo unde exista actiune si risc, dar si sa interactioneze cu oamenii. Se relaxeaza, in special cand petrece timp cu familia, cand face sport si atunci cand creeaza strategii. In paralel cu responsabilitatile pe care le are in echipa AS Group a ales sa dezvolte un program de dezvoltare profesionala “Rezist sa fiu antreprenor?!”. Programul este dedicat antreprenorilor aflati la inceput de drum, care au nevoie de claritate la nivel personal sau de business. In acest sens este sustinuta de alte doua colege, specialisti in antreprenoriat si marketing. Cu multe responsabilitati in cariera, Alina reuseste sa faca fata si provocarilor din familie.
Mai multe detalii despre Alina poti gasi in interviul de aici sau pe profilul ei de Linkedin.
Alina Striinu – despre cea mai mare provocare a unei femei de business: “Trebuie sa-ti asumi alegerile facute, sa nu renunti la ce te face implinita si sa te reinventezi conform propriei tale viziuni.”
Cum te-ai descrie?
Sunt o persoana activa, dinamica careia ii place sa se implice acolo unde exista actiune si chiar risc. Imi place sa construiesc strategii pentru viziuni in care cred. Iubesc si imi face bine sa am incredere in oameni.
Care e cea mai buna carte pe care ai citit-o anul trecut?
Citesc foarte multa literatura antreprenoriala, imi place mult domeniul motivational, iar ultima carte care m-a inspirat a fost “INCEPE CU DE CE” de Simon Sinek.
Ce te tine treaza noaptea?
Creez strategii, noaptea obtin claritate. Acest sentiment ma relaxeaza si ma linisteste.
Cum te mobilizezi atunci cand ai o zi mai proasta?
Caut si gasesc motivatia in mine, ma focusez pe lucruri care imi fac placere, respir adanc si incerc sa privesc lucrurile printr-un filtru pozitiv.
Ce iti place sa faci in timpul liber?
Atunci cand il am si nu este programat, imi place sa-l petrec in familie cu cei dragi, sa fac sport, sa ma intalnesc cu persoane cu care impartasesc aceleasi idealuri.
Ce visai sa devii in copilarie? Care era slujba la care visai? De ce?
In copilarie scriam poezii, scriam proza, imi placea sa-mi pun pe hartie gandurile si sa-mi analizez sentimentele. Aceste preocupari m-au facut sa-mi doresc foarte mult sa devin ziarista.
Care este cea mai buna decizie pe care ai luat-o vreodata cu privire la afaceri?
Privind retrospectiv de-a lungul celor 15 ani de antreprenoriat, cred ca in fiecare etapa au fost luate destul de multe decizii bune pentru acel moment si in acele circumstante, insa cea care in momentul de fata am siguranta ca va schimba traiectoria intr-un sens pozitiv si ascendent este regandirea business-ului prin dezvoltarea intraprenoriala.
Care e cea mai proasta decizie pe care ai luat-o vreodata cu privire la business?
Sa plec pentru o perioada din business-urile pe care le administram.
Care a fost cea mai mare provocare de pana acum?
Cea mai mare provocare am avut-o in urma cu 4 ani, cand am fost mandatata pentru prima data, ca negociator in vanzarea unei societati de renume, ca brand din Industria Carnii. A fost o perioada grea, cu multe provocari profesionale.
Ce ti-ai dori sa fi stiut la inceputul carierei?
Mi-ar fi placut sa stiu ca sunt carismatica, ca am carisma. Mi-au spus-o destul de multi din jurul meu, insa nu am fost constienta de puterea ei.
Care crezi ca e cea mai mare provocare a unei femei in cariera sau business?
Aici eu am o poveste: ca femeie de cariera trebuie sa-ti asumi alegerile facute, sa nu renunti la ce te face implinita si sa te reinventezi conform propriei tale viziuni.
Alina: Sfat pentru femeile de cariera aflate la inceput de drum – “Sa-si asculte instinctele, sa le proiecteze ca viziune si sa creeze strategii pentru atingerea lor”.
Care e cel mai bun sfat pe care l-ai primit vreodata?
Cel mai bun sfat l-am primit de la sotul meu si acela a fost sa am incredere in mine si in activele mele, „acelea nu ti le poate lua nimeni”.
Ce sfat le-ai da femeilor aflate la inceput de drum si care vor sa obtina succes in afaceri?
Le provoc sa-si asculte instinctele, sa le proiecteze ca viziune si sa creeze strategii pentru atingerea lor.
Care crezi ca e rolul norocului in obtinerea succesului?
Este foarte important „Sa fii pe drumul tau”, dar “Norocul nu este o strategie, iar speranta nu este o metoda” cum spune Jo Owen – Corporate speaking and coaching.
Care e cel mai mare risc pe care ti l-ai asumat vreodata?
Sa fiu eu, oricare ar fi circumstantele!
Ce ai sacrificat la nivel personal si profesional de-a lungul timpului?
Nu pot sa spun ca am facut sacrificii mari, dar imi asum actiunile si imi place tot ceea ce fac.
Noua provocare a Alinei: “Rezist sa fiu antreprenor?!”
Cum impaci viata personala cu cea profesionala?
Am trei copii minunati si un sot rabdator, comunicam eficient si ne setam foarte bine responsabilitatile. Ne organizam din timp pentru a face fata tuturor provocarilor din oricare parte ar veni. Reconfiguram traseul in functie de urgente si importanta.
Ce planuri profesionale ai pentru viitor?
Pentru ca am un suport real si foarte mare incredere in Echipa AS Group, pentru ca in tot ceea ce facem credem in provocari, credem in gandirea diferita, pentru ca pe parcursul vietii antreprenoriale mi-a fost solicitat sa impartasesc din experientele de business, atat ale mele, cat si ale clientilor mei, am ales de curand sa dezvolt in paralel un program de dezvoltare antreprenoriala, intitulat extrem de real: „Rezist sa fiu antreprenor?!”.
Acest proiect este dedicat antreprenorilor la inceput de drum, care au nevoie sa inteleaga de ce au inceput acel business, cum il pot organiza si dezvolta, si ce isi doresc ca si obiective la nivel personal si de business.
Impreuna cu Corina Stratulat, Coach Life si Cristina Norocel, Marketing Strategist & PR specialist la MarketingFX Concept ne dorim sa aducem claritate in business-urile cat mai mutor antreprenori aflati la inceput de drum sau intr-un moment in care, in business-ul lor se simte nevoia unei schimbari de atitudine, de repozitionare, reinventare.
Ei da, nu e o gluma, „Rezist sa fiu antreprenor?!”. Toti antreprenorii ar trebui sa-si puna mai devreme sau mai tarziu aceasta intrebare.
“Pentru a dobandi succesul ai nevoie de echilibru, de implicare, actiune, atitudine, pasiune. Trebuie sa fii lider, sa fii antreprenor!”
Indiferent cat de pregatit esti pe domeniul tau, cat de mult ai dovedit ca specialist si cat de sigur pare business-ul tau, exista totusi riscul sa esuezi, sa cedezi, sa nu mai REZISTI…
Care sunt motivele? Nu e vorba despre contextul social, politic sau macro-economic in care iti dezvolti business-ul, este vorba despre TINE! Tu, cel care ai idei geniale, care ai riscat fiecare moment si toate resursele pe care le aveai, care nu ai mai petrecut timp de calitate cu familia, care nu te-ai bucurat de o plimbare in parc alaturi de cei dragi, tu, care ai face orice pentru succesul business-ului tau.
Dar, pentru a trece peste toate acestea, ai nevoie de echilibru, ai nevoie de implicare, ai nevoie sa fii in momentele care ard impreuna cu echipa ta, ai nevoie de actiune, de atitudine, pasiune pentru propria afacere, ai nevoie sa fii un leader, sa fii o persoana care doreste si poate sa converteasca o idee noua intr-o afacere de success, adica ai nevoie sa fii ANTREPRENOR.
Este tanarul antreprenor roman capabil sa-si gestioneze emotiile, fricile, convingerile si toate blocajele cu care se confrunta? Exista riscul ca cei aflati la inceput de drum, sa nu poata sa faca asta si se pot pierde business-uri frumoase in care au investit energie, timp si bani.
Oare cum ar fi sa te simti LIBER de aceste stari emotionale, sa nu-ti fie teama de nimic, sa ai timp pentru familia ta, sa ai si tu timp liber, sa ai stabilitate financiara, sa simti ca te poti baza pe angajatii tai?
Da, este posibil! Si este doar DECIZIA TA sa obtii aceste lucruri. Eu mi-am demonstrat-o!
REZIST SA FIU ANTREPRENOR!