Acasa Afaceri ICF CoachFest 2024, un eveniment despre transformare personală și organizațională

ICF CoachFest 2024, un eveniment despre transformare personală și organizațională

69 min
ICF Romania
fericita-divette.ro

Material sustinut de MindsetCoaching.ro

ICF CoachFest 2024 a fost un spațiu unic de conectare, învățare și schimb de idei, care a reunit coach-i profesioniști, lideri și oameni pasionați de tot ce înseamnă dezvoltare personală și organizațională.

Organizat de membrii voluntari ICF – Raluca Andreea Popa, PhD, Diana Harhata, Elena Hartup, Raluca Cimpea și Gabriela Pepino – evenimentul a fost mai mult decât o simplă întâlnire profesională; a fost o sursă de inspirație și motivație pentru toți cei prezenți.

ICF Romania
Sursa foto: ICF Romania (Facebook)

Perspectivele oferite de organizatori, speakeri și participanți au conturat o imagine complexă a coachingului, un domeniu cu un impact semnificativ în viețile oamenilor și în transformarea organizațiilor. În același timp, discuțiile au adus în prim-plan și diversitatea modului în care coachingul este perceput, subliniind importanța explorării și înțelegerii mai profunde a acestuia în contextul local.

In acest articol prezentăm atât modul în care coachingul este perceput, rolul său în dezvoltarea personală și organizațională, cât și impactul evenimentului asupra participanților și ideile cheie desprinse în urma întâlnirii ICF CoachFest.

„Valoarea pe care o oferim e o extensie a ceea ce suntem chiar noi” – Raluca Păduraru, Coach & membru ICF

Raluca Păduraru subliniază importanța autocunoașterii și a autenticității în relația cu clienții, explicând modul în care aceste elemente influențează direct calitatea coachingului oferit.

Foto: Andra Stanciu | Raluca Păduraru

“Autocunoașterea e cheia unei conexiuni autentice cu clienții noștri și doar când ne înțelegem pe noi înșine putem să fim cu adevărat prezenți, să ascultăm cu empatie sau să oferim soluții care să le aducă valoare reală”, spune Raluca Păduraru, Coach & membru ICF.

“În fond, valoarea pe care o oferim e o extensie a ceea ce suntem chiar noi. Lucrez foarte mult cu mine, am mentori pe diverse domenii relevante activității mele (un mentor pe facilitare experiențe de învățare, unul pe coaching, de exemplu) și mă asigur că mereu mă întorc la a mă uita la mine, la misiunea mea (de a forma următoarele generații de lideri) și la valorile mele pe care le aliniez cu toate proiectele în care mă implic.”, mai spune Raluca.

Andra Stanciu: „Dacă noi, adulții, ne-am permite să greșim mai mult și să ne folosim de asta pentru a crește, am putea muta munții din loc.”

Cătălina Dabija, Mindset & Career Coach, împărtășește perspectiva sa asupra greșelilor, văzute ca oportunități de învățare, și explică modul în care această idee poate fi aplicată în cadrul organizațiilor pentru a susține creativitatea și inovarea.

Foto: Cătălina Dabija

“Mă bucură întotdeauna să îmi pot cunoaște colegii față în față, să aflu care sunt ultimele noutăți în domeniul coachingului (de exemplu, faptul că s-a actualizat codul COR 242412 referitor la această profesie) și să găsesc oportunități de a forma parteneriate și de a găsi mentori în ceea ce fac.”, spune Cătălina Dabija.

Cea mai importantă idee cu care a rămas de la eveniment este “că sunt două tipuri de a greși: „aia e” și „e nașpa boss” (în limbajul generației tinere; n.r.: face referire la speach-ul lui Andrei Nicolae, care a vorbit despre relatia cu generatia Z si Alfa), că e ok să se întâmple amândouă, că doar din greșeli s-au inventat și s-au descoperit deseori lucrurile ce țin de inovație și învățare și că e important să învățăm din asta.”

Cătălina e de părere poate folosi ceea ce a învățat în discuțiile cu managerii pentru care susține traininguri ca să îi ajute să înțeleagă că “în timp ce susținem ideea de a greși repede („failing fast” din Agile), în același timp, penalizam greșelile. Inclusiv cele de genul „aia e”, care au un impact mai mic de obicei, ceea ce distruge de fapt procesul de învățare, experimentare și explorare.”

“Pentru mine, afirmația a venit cu un reminder că entuziasmul te ajută să pornești, dar determinarea este cea care te duce la final.” – Ada Chindea, coach și Director de Acreditări și Certificări


Ada Chindea PCC, The Rainbow Coach, a participat la ICF Coach Fest de la București ”în calitate de coach certificat, dar și cu pălăria de voluntar ICF în buzunar”.

Foto: Ada Chindea

“Mă bucur oricând să contribui la creșterea notorietății coachingului profesionist din România alături de colegii voluntari din ICF România”, spune ea. “Ambele roluri, atât cel de Rainbow Coach, cât și cel de Director de Acreditări și Certificări, fac parte din misiunea mea de a aduce oamenii împreună. 

Au fost multe idei interesante despre care s-a discutat la eveniment, mulți invitați importanți care m-au inspirat cu diferite perspective, dar cel mai mult și cel mai mult, mi-a rămas în minte o frază spusă de Elena Manea, PCC, Agile Coach, care zicea așa: Stop starting and Start Finishing. Din momentul în care a zis-o am simtit-o si în corp și am avut un mare moment de conștientizare!”

De altfel, cuvintele Elenei Manea au rezonat profund cu mulți dintre participanți, care le-au simțit aproape organic. “Adevărul este că inabilitatea de a finaliza ceea ce am început și ușurința de a începe mereu lucruri noi este de fapt despre provocarea multora dintre noi de a sta cu inconfortabilul”, explica Ada. “Cu acele momente în care inspirația poate și-a luat o vacanță și te trezești că trebuie să continui un proiect fără să mai ai acel boost de energie oferit de inspirația de moment. Acela este de fapt momentul de creștere personală, pentru că atunci ai oportunitatea să antrenezi un nou ”mușchi”, o nouă abilitate! Acela este timpul să faci câte un pic, câte un pic, cât să înaintezi, chiar dacă progresul nu e imens, dar să faci azi un pas și mâine un pas, până când vei finaliza în sfârșit ce ți-ai propus. 

Pentru mine, afirmația a venit cu un reminder că entuziasmul te ajută să pornești, dar determinarea este cea care te duce la final. Tocmai din acest motiv, pentru mine, ”Stop Starting and Start finishing” a fost un reminder despre pașii mici pe care avem nevoie să-i facem, chiar și atunci când inspirația și entuziasmul nu mai sunt prezente. Despre acei pași mici și incomozi, dar care ne duc la final! 

Așa că întrebarea pe care voi continua să mi-o adresez în momente de blocaj va fi: care este un pas mic și poate incomod pe care pot să-l fac astăzi și care să mă ducă mai aproape de visul meu?”, conchide Ada Chindea, PCC, The Rainbow Coach.

Loredana Marinica, Coach, spune că a avut “bucuria de a participa la evenimentul ICF CoachFest în calitate de coach acreditat” și că participarea a fost o experiență care i-a reamintit “de puterea incontestabilă a brandului personal în profesia” de coach.

Foto: Loredana Marinica

Ea accentuează rolul personalității și al prezenței autentice în construirea unei relații de încredere cu clienții de coaching. “Unul dintre cele mai valoroase aspecte discutate a fost legat de felul în care, în fiecare sesiune de coaching, ne dăruim energia noastră vitală și construim un spațiu sigur și autentic pentru coachee, ghidat de personalitatea și prezența noastră unică. Oricine poate „vinde” procesul de coaching, dar arta reală a acestuia vine din energia pe care o aducem noi, ca indivizi, și din modul în care ne poziționăm în relația cu coachee-ul”, subliniază Loredana.

“În viitorul apropiat, intenționez să integrez mai profund aceste idei prin autoreflecție constantă asupra felului în care transpun autenticitatea și trăsăturile mele unice în sesiunile de coaching, consolidând astfel un spațiu de creștere personală pentru coachee și contribuind la dezvoltarea mea ca profesionist”, încheie ea.

Elena Manea, Agile Coach, spune că cea mai importantă idee cu care a rămas din prezentările speakerilor este aceea că noi, ca specialiști în coaching și coach-i, “suntem un produs” și că nu trebuie “să ne fie teamă să aducem în sesiunile de coaching tot ce reprezentăm, iubim, practicăm”.

Foto: Elena Manea

“Am mai rămas cu „Aia e!” și „E nașpa Boss” de la Andrei, continuă ea, facand referire la speakerul Andrei Nicolae care a discutat despre relația cu angajații generației Z și Alfa și modul în care ei percep greșelile. “Mi-am dorit dintotdeauna sa vorbesc despre transformarea prin care a trecut ING pentru ca poate fi inspirational”, spune ea. 

“Îmi place sa împărtășesc din experiența mea, folosesc desenele făcute de mine. Anul acesta am avut curaj sa incerc lucruri pe care mi le doream de mult timp și nu am facut-o pana acum pentru ca poate nu eram un „produs” încă”, subliniază Elena, referindu-se la ideea de produs in brandingul personal, idee desprinsa din speach-ul Manuelei Ciugudean.

„E rolul nostru să educăm piața, să explicăm pe înțelesul tuturor ce este coachingul, ce NU este coachingul” – Andrei Grigorescu, membru si voluntar ICF

Andrei Grigorescu, Business Coach, membru și voluntar ICF, spune că a fost “un participant curios să vadă cum arată live un astfel de eveniment” iar ideea principala cu care a rămas este că “e rolul nostru să educăm piața, să explicăm pe înțelesul tuturor ce este coachingul, ce NU este coachingul și care este valoarea pe care el o aduce către oameni și organizații.”

Foto: Andrei Grigorescu

“Da, știu, presiune mare pe umerii noștri”, continuă el, “dar cand am văzut cati profesionisti erau în sală adunați într-un loc, într-o zi de joi, îți dai seama ca e o mare comunitate de profesionisti care pot face diferenta.

Atat în zona de business, cat si în voluntariat, voi discuta despre asta, voi oferi lămuriri acolo unde exista curiozitate și deschidere. Inițiativele ICF ajută la a trasa cat mai clar granițele acestei profesii care capătă din ce în ce mai mult teren.

Imi doresc sa imi extind reteaua de cunostinte cu pasiuni comune – cum ar fi coachingul profesionist, astfel incat sa fiu conectat în permanență cu tot ce e nou, cu provocari intampinate si sa am ocazia sa ma perfectionez prin practica, practica, practica.”, a conchis Andrei.

“Suntem aici să susținem coachingul și să ajutăm oamenii să înțeleagă mai bine ce înseamnă acesta” – Ramona Ulici, Business Coach la MindsetCoaching.ro

Ramona Ulici, Business Coach – MindsetCoaching.ro spune că, pentru ea, “evenimentul ICF a fost mai mult decât o întâlnire cu prietenele și colegele de breaslă, a fost o oportunitate de a vedea cum sunt organizate evenimentele de coaching de către ICF.”

Foto: Ramona Ulici

„A fost un eveniment cu multe oportunități de învățare și conectare, pe care l-am apreciat atât din postura de coach, cât și din cea a organizatorului de evenimente.

Am plecat de la ICF CoachFest cu informații valoroase legate de crearea unui brand personal în coaching, despre care a vorbit Manuela Ciugudean cu mult entuziasm și a cărei prezentare a fost printre preferatele mele. De la Elena Manea am rămas cu ideea legată de nevoia de consecvența, pe care a rezumat-o într-o formula de impact: “Stop starting and Start Finishing”, iar de la Andrei Nicolae am desprins câteva idei de relationare în echipele generației Z sau Alfa.

Am rămas cu multe idei care sa ma inspire și pe care sa le pun în practica în perioada următoare și, de asemenea, am cunoscut profesioniști alături de care mi-ar plăcea să contribui la proiecte care să susțină și să promoveze valoarea coachingului. 

Suntem aici să susținem coachingul și să ajutăm oamenii să înțeleagă mai bine ce înseamnă acesta: nu e consultanță sau mentorat, nu e terapie și nici training, e un parteneriat care îi poate ajuta să se cunoască mai bine, sa crească și, foarte important, să își descopere propriile soluții.”

“De multe ori, ne este foarte greu să recunoaștem “the obvious”” – Gabriela Pepino, organizator ICF CoachFest

Pentru Gabriela Pepino, Coach, membru si voluntar ICF, a fost prima dată când s-a alăturat “echipei de organizare a unui eveniment fizic ICF România și a fost o mare bucurie”, spune ea.

Foto: Gabriela Pepino

“A fost o colaborare foarte bună și am lucrat mult, astfel incat în ziua evenimentului să fim suficient de relaxați să plecăm și noi cu insight-uri valoroase din prezentările și perspectivele expuse.

Așa că am absorbit cu mare atenție cuvintele Manuelei Ciugudean pe care de altfel o admir extraordinar. Mi-a plăcut tare mult metafora folosită de ea pentru a evidenția că, de multe ori, ne este foarte greu să recunoaștem “the obvious” (n.r.: ceea ce e evident). Câteodată e vorba de realitatea în care trăim, altă dată e despre ce ne definește și ne diferențiază de ceilalți, despre propria autenticitate. Și cred că niciun moment în plus de autoreflecție nu este de prisos mai ales într-un spațiu în care ești însoțit, așa cum este coachingul, pentru a aduce mai multă claritate în acest sens.

Ceea ce am făcut deja a fost să-mi rezerv o sesiune de coaching unde să-mi conturez și mai bine propria autenticitate. Și sunt sigură că acest pas va deschide noi orizonturi și oportunități pentru a înlesni drumul meu către obiectivele setate.”

„Elena Manea a transmis cel mai puternic mesaj: să îndrăznim” – Petra Rogin, Specialist în Coaching

Petra Rogin a participat în calitate de Specialist în Coaching, dorind să cunoască “o comunitate frumoasă, care susține atât activitatea de coaching, cât și coach-ii profesioniști”.

Foto: Petra Rogin | Sursa foto: ICF Romania (Facebook)

“Am apreciat discursul Manuelei Ciugudean Toma, care ne-a pus față în față cu identitatea de brand personal și ne-a reamintit că punem energie vitală în procesul de coaching”, spune Petra. “Elena Manea a transmis, pentru mine, cel mai puternic mesaj: să îndrăznim. Fiecare transformare la nivel personal sau organizațional începe cu primul pas făcut si mă bucur ca a îndrăznit să vină în fața noastră sa ne povestească despre rolul coachingului pentru oameni, pentru echipă, pentru organizație care în final cresc și învață să se gestioneze singure. 

Ideea cea mai importantă este că avem nevoie de astfel de evenimente și de un mediu educațional activ pentru a recunoaște competențele unui coach profesionist (cod COR 242412).

În ceea ce privește deschiderea față de implementarea programelor de coaching în organizații, am adresat întrebări incomode sau de conștientizare: Ai angaja un coach în organizația ta? Este un subiect discutat la nivel de middle și top management? A fost interesant să iau pulsul, la rece, al celor mai deschiși manageri prezenți la ICF CoachFest2024 și să descopăr că încă există credințe limitative. E loc de creștere și dezvoltare și asta este o frumoasă provocare.

Voi urmări cu interes evoluția coachingului la noi în țară. Este un mod frumos de a fi al oamenilor care inspiră și responsabilizează când vine vorba de performanță, al celor care susțin schimbarea, creșterea eficienței și atingerea obiectivelor, indiferent dacă este la nivel personal sau organizațional.”

“Cum spunea Manuela Ciugudean, la mine, suma a fost pe plus” – Daniela Badea, Growth Coach

Daniela Badea face parte din noua generație de coach-i. Pasionată și plină de entuziasm, a desprins mai multe idei de implementat în activitatea ei și în direcția construirii brandului personal. 

Foto: Daniela Badea

Cele mai importante două idei sunt extrase de la doi dintre speakerii evenimentului. “De la Manuela Ciugudean am rămas cu ideea că investiția în personal branding este esențială, însă am plecat și cu câteva întrebări la care să răspund pentru a mai pune o cărămidă (sau mai multe) la brandul meu personal.

La Andrei Nicolae mi-a plăcut abordarea lui asupra administrării resursei umane. O perspectivă fresh asupra leadershipului în inovație.”

Evenimentul nu i-a adus doar claritate și informații utile, ci și provocări. “Am plecat de la eveniment cu două provocări: 1. să răspund la întrebările Manuelei, pentru a-mi creiona mai bine brandul personal și 2. deși la mine există o curiozitate naturală în ceea ce privește diferența de abordare a situațiilor între generații, am primit o perspectivă nouă asupra lucrurilor, pe care o voi lua cu mine”.

Dr. Teodora Todoran, L&D and Talent Skilling Head / Training & Development, a participat în calitate de speaker la ICF CoachFest “atrasă de oportunitatea de a împărtăși cunoștințele și experiențele proprii cu o comunitate pasionată și dedicată domeniului coachingului.”

Foto: Teodora Todoran | Sursa foto: ICF Romania (Facebook)

„Evenimentul ICF a fost un spatiu excelent pentru promovarea practicii de abordare a diferențelor generaționale printr-o gândire orientată spre dialogul de coaching”, spune ea. “De asemenea, posibilitatea de a învăța de la alți speakeri și de a interacționa cu participanții m-a entuziasmat, la fel cum invitația de a face parte din panel, lansată de Raluca Popa – voluntar dedicat în cadrul ICF și Coach certificat, printre altele – a fost primită cu mare bucurie și considerată o onoare profundă.

Participarea ca speaker la evenimentul ICF a fost o experiență pe plus. Am avut ocazia să întâlnesc profesioniști talentați din diverse domenii și generații, să împărtășesc idei și să învăț din experiențele altora, extinzându-mi astfel rețeaua profesională și personală.”

Cea mai importantă idee cu care Teodora a rămas este aceea ca “adaptabilitatea și autenticitatea sunt și vor rămâne competențe esențiale. Panelul la care am participat a adus în discuție o serie de idei contrastante și complementare, relevante pentru practica de business, fie că vorbim de multinaționale, educație sau antreprenoriat, adăugându-i fiecărui aspect un grad de unicitate. Așa cum în coaching ne întâlnim cu clienți unici și diferiți, evenimentul a reiterat cât de important este să avem un sprijin solid în cadrul unei comunități structurate pentru creștere și dezvoltare profesională, indiferent de metodele aplicate.

Fiind la curent cu ceea ce este diferit și aplicabil în practica noastră de business ne oferă acces la idei noi de colaborare cu alți profesioniști. Acest lucru ne permite să dezvoltăm proiecte și inițiative adaptate specific fiecărei nevoi sau contextului.

Participarea activă în comunitate și colaborarea cu alți profesioniști deschid noi orizonturi de dezvoltare, atât pentru mine, cât și pentru întreaga comunitate de coaching din cadrul ICF. Această experiență va contribui la amplificarea impactului și eficacității coachingului în diverse medii profesionale, consolidând astfel rolul esențial al coachingului în dezvoltarea personală și profesională. Pe plan personal, am descoperit elemente noi și practice pe care sunt entuziasmată să le integrez în stilul și metodele mele de leadership, precum și în practica mea de coaching.”

Ilinca Fugașin, Coach, membru ICF, a participat la eveniment curioasă fiind să cunoască alți coach-i din comunitate și spune ca s-a bucurat să întâlnească profesioniști cu care să facă schimb de idei valoroase.

Foto: Ilinca Fugașin

“Un leader bun este curios și reușește să facă un bridge între generații”, spune ea, vorbind despre cea mai importata idee desprinsa in urma evenimentului. “Unul dintre beneficiile echipelor transgeneraționale este că, dacă ești deschis să primești feedback și îi asculți cu adevărat pe cei din jur, atunci afli lucruri extrem de practice pentru business. De exemplu, idei care te ajută să triplezi revenue-ul.

Ca team coach la @Entrepreneurship Academy lucrez cu studenți care se pregătesc să fie viitori antreprenori. Voi rămâne curioasă în ceea ce-i privește, să descopăr ce anume îi motivează în drumul ales.”

În viitorul apropiat, ea doreste sa ii înțeleaga mai bine pe studenți, să vina în întâmpinarea nevoilor lor și spera ca asta să întărească conexiunea pe care o au.

Doru Păducel, PCC, Coach, spune că “ICF CoachFest: Inspire & Empower a fost o adevărată călătorie de inspirație și energie pozitivă” la care a participat “cu bucuria de a fi parte din această comunitate de coaching”.

Foto: Doru Păducel

De altfel, fiecare moment i-a “reconfirmat puterea conexiunilor umane și impactul pe care îl putem avea unii asupra celorlalți.”

“Cel mai mult m-a impresionat sentimentul de susținere colectivă și cum ideile împărtășite au reușit să ne energizeze pe toți”, spune el. “A fost ca o reamintire că, deși lucrăm adesea individual cu clienții noștri, în spatele fiecărui coach există o întreagă rețea de profesioniști care se susțin reciproc și care împărtășesc aceeași misiune.

În viitor, vreau să aduc această energie în sesiunile mele de coaching, cultivând și mai mult o atitudine de deschidere și curiozitate. Sunt convins că această experiență mă va ajuta să creez un spațiu și mai valoros pentru clienții mei, unde să se simtă în siguranță să exploreze și să crească.”

Ramona Stefania Igret, Associate Professor, PhD, spune ca a participat la eveniment “determinată de dorința de a afla mai multe despre coaching și a împărtăși din experiența (n.r: experiența ei) cu diverse generații de lideri.”

Foto: Ramona Stefania Igret

Cea mai importantă idee cu care a rămas este aceea ca ”și coachingul trebuie sa fie înțeles ca profesie” și ca “experiența și practica au o mare importanță” în dezvoltarea unui coach și în atingerea acestui profesionalism.

Georgiana Georgescu, Business Coach, Membru si Voluntar ICF, spune că “poți face o meserie din coaching, chiar dacă începi din dorința de autocunoastere sau ca hobby”.

Foto: Georgiana Georgescu

În plus, spune ea, o astfel de meserie se poate practica “doar prin punerea accentului pe valorile noastre umane și prin dorința de a le aduce valoare interlocutorilor”.

E convinsă ca aceste concluzii o vor ajuta sa dea mai departe ceea ce ea a primit de la alții. “Deviza Pay it Forward cred ca aduce valoare în societate cand pune accentul pe lucrurile pozitive”, concluzionează Georgiana.

Petra Müller-Demary, Dr își exprimă bucuria vizavi de faptul că ICF organizează aceste evenimente prin care aduce împreună comunitatea și educă piața.

Foto: Petra Müller-Demary, Dr

A participat și în public, însă a oferit și o sesiune gratuită de coaching unui participant la eveniment. Pe langa aceasta experienta, s-a bucurat de discuții constructive cu persoane cu care pierduse legatura și care integrează din ce în ce mai mult coachingul în viața lor.

“Asta mă motivează și mai mult să continui ceea ce fac deja: să formez oameni pentru a deveni coach-i și să aduc această abilitate în diverse contexte ale societății. Lumea se schimbă (vezi discuțiile despre generațiile tinere), iar noi avem nevoie de mai mulți manageri care să dețină abilități de coaching și ascultare. Și, din fericire, aceștia există deja!”

Pentru Elena Enache, speaker, investitor și antreprenor, “una dintre ideile cheie” cu care a rămas în urma evenimentului ICF “este importanța abordării empatiei și a adaptabilității în contextul schimbărilor rapide din mediul profesional.”

Foto: Elena Enache

De altfel, își dorește să integreze “aceste aspecte în programele de mentorat și în viitoarele sesiuni de training organizate pentru lideri, pentru a-i ajuta să navigheze mai bine provocările viitorului”. 

“Cred că aplicarea acestor principii mă va ajuta să creez relații și colaborări mai profunde și să ofer soluții mai relevante pentru liderii cu care lucrez”, încheie antreprenoarea.

“Gândul cu care am plecat mă întoarce iar către valori, autenticitate și parteneriate” – Alexandra Raluca Dochia

Alexandra Raluca Dochia face parte dintre coach-ii care acum se pregătesc pentru certificarea ICF, astfel ca participarea la ICF CoachFest a venit ca urmare a curiozității pe care o avea legat de modul “cum aplică profesioniștii competențele de coaching în organizații, în practicile individuale sau cum abordează provocările și ce rezultate obțin”.

Foto: Alexandra Raluca Dochia

“Gândul cu care am plecat mă întoarce iar către valori, autenticitate și parteneriate”, spune Alexandra. “Liderii cu abilități de coaching au mari șanse să creeze culturi sănătoase. Apoi, în practica individuală, oamenii nu aleg coach-ul după imaginea socială, numărul de followers pe Linkedin sau Instagram, ci după cine se află în spatele acestor figuri. Înainte să se conecteze cu un coach, oamenii se conectează cu valorile și aspirațiile lui. E ceva ce niciun bot AI nu poate reproduce, pentru că se simte…”, subliniaza ea.

“Voi continua să aplic aceste învățăminte în ambele roluri pe care le am: cel de coach și cel de neurofeedback trainer – ele se susțin reciproc și transformă modele mentale atât conștiente, cât și inconștiente”, încheie Alexandra.

„Am simțit că este o adevărată sărbătoare a coachingului” – Georgiana Vintila

Georgiana Vintila, Mindset & Leadership professional coach, a participat la ICF CoachFest în calitate de coach profesionist și membru ICF.

Foto: Georgiana Vintila

“Am simțit că este o adevărată sărbătoare a coachingului, cu multiplele fațete: coachingul ca profesie, coachingul ca instrument de sprijin pentru schimbările organizaționale și coachingul ca motor pentru dezvoltare personală și profesională”.

În urma evenimentului, cea mai importantă idee cu care ea ramane este povestea “This is water”, pe care unul dintre speakeri a menționat-o în fața publicului.

“A rămas cu mine povestea “This is water” a lui David Foster Wallace, menționată de Manuela Ciugudean în contextul de personal branding”, subliniază Georgiana. “Pe scurt, doi pești tineri se întâlnesc cu un pește mai bătrân, care îi întreabă: “Cum e apa azi, băieți?”, iar cei doi pești tineri răspund: “Ce e aia apă?”.

Mi se pare că exprimă simplu și profund modul în care ne sunt atât de naturale experiențele și abilitățile noastre, încât nici nu le mai observăm.”

Cum o va pune în aplicare? “Povestea m-a făcut să mă întreb care este “apa” în care înot cu ușurință, pe care azi n-o văd încă, și cum pot aduce aceste elemente în folosul clienților și colaboratorilor mei. Așadar, partea de aplicare urmează să fie o introspecție legată de care sunt superputerile mele, care apoi se va transpune în zona de coaching & business”, explica ea.

“Introspecția care urmează mă va aduce mai aproape de folosirea cu intenție a punctelor mele forte. Ceea ce cred că va veni la pachet cu mai multă claritate și încredere, atât în procesele de coaching, cât și în partea de personal branding & business development”, incheie Georgiana.

Mihaela Mirela Iancu, Life & Leadership Coach, a participat la evenimentul organizat de ICF alături de colegele ei “extrem de implicate și pline de energie”.

Foto: Mihaela Mirela Iancu

Cum se vede coachingul în primul an? “Deși sunt la început de drum în calitate de coach, am convingerea că participarea la astfel de evenimente este o oportunitate extraordinară de a învăța de la cei mai buni. Practica și experiența colegilor reprezintă o sursă valoroasă de inspirație, oferind claritate și încredere în momentele în care cei aflați la început nu îndrăznesc să pășească înainte.

Am plecat de la acest eveniment cu multe idei valoroase, însă una care mi-a rămas în minte a fost menționată de Manuela: să ai curajul de a vorbi despre tine, pentru că brandul personal este viu și reflectă autentic cine ești tu în esență. Practica constantă, chiar și atunci când consideri că greșești, este esențială – pentru că, de fapt, nu există greșeli, ci doar lecții care te ajută să crești.

Aceste perspective îmi oferă încredere și determinare să continui pe acest drum, știind că fiecare pas mai adăuga un detaliu la tot ceea ce sunt.”

Pentru Raluca Cimpea, MBA,PCC, ITCA, SP, ICF Coach Fest – ediția București, 7 noiembrie, a fost “mult mai mult decât un simplu eveniment”.

Foto: Raluca Cimpea

Evenimentul „a fost un adevărat punct de întâlnire pentru idei, inspirație și conexiuni profunde în comunitatea de coaching”, subliniaza ea. “Am fost impresionată de energia și deschiderea cu care fiecare participant a contribuit, creând un spațiu al dialogului autentic, unde coach-ii experimentați și cei la început de drum au împărtășit idei, au învățat unii de la alții și au creat legături care depășesc granițele profesionale.

Takeaway principal: puterea unei comunități unite și implicate poate amplifica nu doar dezvoltarea personală și profesională a fiecăruia, ci și impactul colectiv pe care îl avem în societate.”

Trifan Florin – Mihaita, Head of Sales – Noark Electric S.R.L., a participat ca speaker “din curiozitatea de a cunoaste mediul „ICF” și din dorința de a împărtăși din experiențele sale.

Foto: Trifan Florin – Mihaita

“Pot spune ca a fost curiozitatea de a cunoaste mediul „ICF”, dorința de a împărtăși experiențele mele de business din zona în care activez și totodată sa îmi dau șansa de a ieși din zona mea de confort participand ca speaker la un eveniment cu tematică diferită de cea de inginerie electrică, mediu din care fac parte și unde m-am dezvoltat.” E o experienta pe care spune că o va repeta ori de cate ori va avea ocazia.

“Pe parcursul evenimentului”, spune el, “mi-a fost încă o data confirmat că, dacă ai obiectivul bine definit, ai un plan de acțiune realist și urmărești îndeaproape implementarea și pașii făcuți, rezultatul va fi în direcția dorită.

Totodată, repetiția este un instrument care ajuta la consolidarea modului de acționare în atingerea rezultatelor.”

Elena-Cristina Hartup, PCC, a participat pentru prima dată la organizarea unui astfel de eveniment și spune ca a fost “surprinsă de cât de multă muncă este în spatele organizării unui eveniment aparent mic, de jumătate de zi.

Foto: Elena-Cristina Hartup

Sunt implicată și în organizarea conferinței ICF din 6-7 martie – „Elevate Leadership: Innovate for Inclusion, Inspire for Impact” și mi-a dat o idee despre volumul de muncă necesar în perioada următoare din partea tuturor voluntarilor.”

Cea mai importanta idee desprinsa din discursurile speakerilor considera ca e cea legată de crearea brandului personal. “Eu am rezonat foarte mult cu momentul Manuelei Ciugudean pentru că sunt într-un moment în cariera mea în care reflectez asupra modului în care îmi pot crea imaginea și brandul personal pornind de la cine sunt eu, de la identitatea, personalitatea și experiența mea de până acum. Am înțeles ce este cel mai important sa includă un brand pentru a avea succes și cum pot ajunge la crearea lui.”

Pentru ea, perioada următoare înseamnă lucrul la propria imagine, la brandul personal. “Deja am lucrat pe acest subiect, în calitate de client, la o sesiune de coaching și intenționez să lucrez în continuare în următoarele săptămâni pentru a-mi contura această imagine și apoi a o propaga în site-ul meu, în social media, etc. Mi-e greu să spun cum mă va ajuta în viitorul apropiat, o văd mai degrabă ca o investiție pentru viitorul mediu și lung, ca pe un pas necesar către obiectivul meu pe termen lung și anume de a deveni o voce de referință în dezvoltarea leadership-ului în România.”

„Vorbind onest despre ceea ce trăim și experimentăm, putem produce transformări de impact.” – Manuela Ciugudean

Manuela Ciugudean Toma, Professional Certified Coach (ICF PCC) & Personal Brand Strategist si speaker la ICF RO Coach Fest 2024, București, a fost una dintre cele mai apreciate prezente.

Foto: Manuela Ciugudean Toma

Cu un discurs despre brandul personal, Manuela spune ca a “răspuns afirmativ invitației colegilor din ICF România de a fi speaker la ediția din București a Coach Fest 2024 cu intenția de a contribui la avansarea profesiei de coach în România”. 

Impartasirea experienței proprii poate ajuta și alți coach-i sa se dezvolte.

“Să vorbesc despre cum am devenit coach la jumătatea vieții, lecțiile învățate odată cu această nouă profesie, ce a rămas cu mine, ce experimentez – pentru mine toate înseamnă să dau mai departe.

Coachingul profesionist mi-a oferit o viață nouă, o carieră nouă și un nou viitor. Vorbindu-le proactiv colegilor și celor interesați de coaching despre parcursul meu așa cum este, cu suișuri și coborâșuri, e calea mea unică de a da înapoi acestei profesii fantastice în România.

Sunt de părere că doar vorbind onest despre ceea ce învățăm, trăim și experimentăm putem produce transformări de impact în cei care au nevoie.” 

Participarea la ICF a fost pentru ea o experiență deosebit de plăcută. “M-am simțit conectată cu participanții, m-au energizat discuțiile și punctele de vedere ale celorlalți vorbitori. Iubesc oamenii și îmi doresc să mă aflu mai mult în preajma lor în format offline.” 

Care este cea mai importantă idee cu care a rămas?

„Un tânăr antreprenor din domeniul tech mi-a reamintit ceva deosebit de important în discursul său: despre cum în business „clientul se află întotdeauna pe primul loc.” 

E deosebit de valoros să ții cont de asta când ești antreprenor cu multe de făcut și te întrebi „care ar trebui să fie prioritatea mea?” Răspunsul, așa cum l-am redescoperit la ICF Coach Fest, este „clients first”.

Voi pune în aplicare această idee în Customer Care alături de echipă în perioada imediat următoare. Urmează să organizez primele retreaturi de branding personal ale unui coach profesionist din țara noastră. Încă o dată voi face ceva pentru prima dată!

Mesajul „pune clienții înainte” mă va ajuta să mă conectez cu ei, să le reamintesc cât sunt de importanți, cât contează că sunt lângă mine și să le întăresc încrederea și loialitatea pentru ceea ce ofer.”, a incheiat Manuela Ciugudean

Andrei Nicolae, Founder, CEO, Chief Supporter – Youni, Forbes 30 under 30 Romania, a participat la evenimentul ICF din 7 noiembrie dintr-o curiozitate legată de comunicarea si relationarea transgenerațională, subiect care e de mare interes pentru el.

Foto: Andrei Nicolae

“Eram curios sa aflu mai multe despre părerea celorlati legat de diferentele intre generatii cand vine vorba de munca, știind ca în ultima perioada exista o diviziune din ce în ce mai mare la locul de munca”. Participarea i-a adus un răspuns la aceasta intrebare. I s-a confirmat “importanta dezvoltarii unui mediu de munca sigur, plin de înțelegere și confort pentru angajați și colegi”.

Andrei Nicolae a plecat cu o lecție esențială: crearea unui mediu de lucru sigur și empatic este crucială pentru angajați, indiferent de generație. El și-a propus să înțeleagă mai bine nevoile colegilor săi și să promoveze un mediu de înțelegere și respect reciproc.

Ema Capitanescu a participat la evenimetul ICF ”ca partener pe zona de foto” si spune că “a fost o experiență caldă cu oameni faini.”

Foto: Ema Capitanescu

„Cea mai importantă idee cu care am plecat este ca antreprenorul are nevoie de un coach. Am de gând să implementez asta cât mai curând. Asta mă va ajuta să iau decizii mai bune mai repede”. 

Ce putem invata din experienta ICF de pe 7 noiembrie? Ei bine, ICF CoachFest a fost un reminder că schimbarea începe cu noi, dar se amplifică prin comunitate. 

De asemenea, evenimentele precum ICF CoachFest demonstrează că, în Romania, coachingul este într-o continuă expansiune, susținut de o comunitate de profesioniști dedicați. Inspirându-ne unii pe alții, facem pași concreți către promovarea valorii acestei profesii și construim o fundație solidă pentru liderii de mâine.

Ție ce idee dintre cele de mai sus ți se pare cea mai valoroasă?

Incarcati mai multe articole inrudite
Incarca mai mult de Andreea Miru
Incarca mai mult in Afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Cărțile de vizită, primul pas spre brandingul personal

O carte de vizită bine realizată este mai mult decât un simplu carton cu date de contact. …