Granturi pentru femeile de afaceri in 2018

Fiecare dintre noi are nevoie la un momet dat de un imprumut inteligent pentru a demara o afacere de succes, dar concurenta, instabilitatea economica si lipsa unei instruiri adecvate, deseori ne opresc. Cu intentia de a veni in sprijinul femeilor din Republica Moldova, in special a acelora din mediul rural, si a le ajuta sa devina mici intreprinzatori, s-a dat drumul in toamna anului 2016  unui proiect nou numit “Femei in afaceri”.

Granturi pentru femeile de afaceri in 2018

Scopul acestui proiect-pilot este acela de a incuraja femeile sa devina antreprenori de viitor, oferindu-le posibilitatea de a accesa granturi pentru dezvoltarea micilor dar si marilor afaceri. Proiectul se desfasoare pe durata a 3 ani si are alocat de la bugetul statului suma de 51.5 milioane lei.

Prima parte a proiectului a constat in instruirea  a peste 300 de femei pentru a-si deschide propria afacere, dar si pentru a o promova si dezvolta pe cea deja existenta. Astfel, femeile au invatat cum sa planifice pe termen scurt si pe tremen lung o activitate de business care sa aiba succes si sa fie viabila si profitabila, ele beneficiind de instruirea oferita de experti in afaceri.

Proiectul continua oferind granturi pentru femeile de afaceri in 2018, femeile antreprenoare fiind ghidate si sustinute pe toata perioada de cei 28 de experti in business. Astfel, ele sunt indrumate constant pentru a sti sa utilizeze metodele si instrumentele necesare unei bune planificari dar si cum sa dezvolte cu succes activitatea initiata. Totodata, vor invata cum sa identifice resursele necesare atat pentru deschiderea afacerii, cat si pentru dezvoltarea unui plan de afacere cu randament maxim in viitor.

 

Cele 3 etape ale proiectului  “Femei in afaceri”

Asa cum deja am mentionat, proiectul a inceput in 2016 si se va desfasura pe perioada a 3 ani, fiind impartit in 3 etape:

 1. Inceputul activitatii de business – in aceasta etapa femeile vor beneficia de indrumare pentru a sti cum sa lanseze afacerea;
 2. Crearea unor noi afaceri – etapa presupune investitii la scara redusa, dar si suport continuu din partea specialistilor pentru a reduce cat mai mult posibilitatea unui esec si a creste afacerea;
 3. Dezvoltarea companiilor deja existente – etapa presupune investitii pe scara mare pentru a largi piata de export si de desfacere. Don nou, specialistii ofera suport pentru a maximiza randamentul investitiilor realizate.

 

Conditii de eligibilitate pentru a beneficia de granturi pentru femeile de afaceri in 2018

Pentru a putea accesa granturile pentru afaceri, femeile trebuie sa deschida o afacere personala, sau sa o dezvolte pe cea deja existenta.

Astfel, granturile pentru femeile de afaceri in 2018 se pot accesa doar pentru afaceri de pana la 2 ani. Valoarea maxima care se poate lua este de 165 mii lei, iar ea se poate directiona astfel: 110 mii lei catre echipamente, aparatura si aplicatii software necesare, iar restul catre dezvoltarea si promovarea activitatii – adica activitati de consultanta, cercetare si publicitate.

 

Activitati care au prioritate in acordarea de granturi pentru femeile de afaceri in 2018

 1. Deja am mentionat ca proiectul doreste dezvoltarea in mediul rural, asa ca o prima clauza a prioritatii este ca afacerea sa se desfasoare in acest mediu.
 2. Vor avea prioritate activitatile inovatoare si de productie cu potential de export a unui produs finit sau a unui serviciu.
 3. Pentru a nu intra in contradictie cu suportul acordat de Agentia de Interventie si Plati pentru Agricultura, proiectul “Femei in afaceri” nu finanteaza activitati agricole.
 4. Vor fi finantate activitati din domeniul mestesugaritului, agroturismului, industriei creative, productiei, IT si comunicatie si cele de oferta servicii si produse pentru companiile mari care externalizeaza etape si procese din activitatea lor.

 

Domenii neeligibile in proiectul “Femei in afaceri”

Exista o lista de activitati care se incadreaza ca fiind neeligibile in acest proiect si pentru care nu se pot accesa granturi pentru femeile de afaceri in 2018.

Iata care sunt acestea:

 • Activitati pentru accesare fonduri de investitii;
 • Activitati fiduciare si de asigurare;
 • Activitati de lombardare si de schimb valutar;
 • Activitati financiare, bancare si de micro – finantare;
 • Activitati care se incadreaza la jocuri de noroc si orice alta activitate care ar putea avea legatura cu acestea;
 • Activitati in domeniul imobiliar;
 • Activitati care au legatura cu servicii militare, tehnica militara si produse militare;
 • Activitati de comert en gros si en detail;
 • Activitati care au legatura cu alcoolul – producerea, importul sau comercializarea alcoolului – aici fiind inclusa si berea;
 • Activitati care au legatura cu producerea, importul sau comercializarea tutunului.

1 Comment


 1. Când se începe perioada de aplicare la acest program?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *