Fonduri 2019: 7 resurse de finantare a unei afaceri

Stim cu totii ca atunci cand doresti sa-ti deschizi o afacere, problema fondurilor insuficiente este destul de des intalnita. Fie ideea necesita o suma mare de bani pentru a fi pusa in practica, fie vei avea nevoie de resurse suplimentare de promovare din cauza unei nise foarte competitive, fie vrei sa asiguri functionarea companiei pentru cativa ani, fara riscuri prea mari, asa incat ai nevoie de un capital urias pentru a oferi salariile si pentru a acoperi cheltuielile. Toate aceste situatii sunt posibile, iar directia in care se indreapta fiecare dintre ele este aceeasi: nevoia de bani.

Insa anul 2019 va fi unul extrem de interesant in ceea ce priveste finantarea mediului de business in Romania. Din ce in ce mai multe firme mici si mijlocii incep sa aiba parte de diverse surse de finantare, fonduri care sunt create special pentru a ajuta mediul antreprenorial sa se dezvolte.

Mai jos iti prezentam 7 astfel de surse de finantare, 7 fonduri la care vei putea apela in anul 2019 pentru a-ti sustine si dezvolta afacerea.

 

  1. Fondurile europene din domeniul IT

Domeniul IT are o crestere spectaculoasa in Romania ultimilor ani. Tara noastra devine usor-usor un punct de interes european in ceea ce priveste aceasta industrie. Asa incat, Uniunea Europeana ofera sansa microintreprinderilor si firmelor mijlocii sa se dezvolte prin accesarea unor fonduri nerambursabile extrem de atractive, in domeniul de activitate IT.

Fiecare firma IT poate obtine pana la 3,5 milioane de euro nerambursabili, conform Programului Operational Competitivitate – POC 2014 – 2020. Acest program se va desfasura in vederea sprijinirii cresterii acestui sector de activitate si a valorii adaugate generate de forta de munca angrenata in acest domeniu, dar fondurile pot fi folosite si in vederea inovarii in aceasta directie.

Firmele pot depune proiectele in sistemul electronic MySMIS 2014, in perioada 14.01.2019 – 11.03.2019, iar apelul de proiecte va fi gestionat de Ministerul Fondurilor Europene in parteneriat cu Ministerul Comunicatiilor. Fondurile acordate se vor situa intre suma de 500.000 euro si 3,5 milioane euro fiecare.  

Mai multe detalii si informatii despre procedeul de inscriere puteti afla aici: fonduri-ue.ro/mysmis

 

 

  1. Noile fonduri Bucharest Start-Up City

In conditiile in care, conform declaratiei primarului Gabriela Firea, capitala este exclusa in acest an din planurile de finantare europeana pentru startup-uri, aceste fonduri reprezinta o incercare a Primariei Bucuresti de a ajuta la dezvoltarea continua a afacerilor mici din zona Bucuresti – Ilfov.

Astfel, prin acest nou program municipal de finantare, afaceri din zona IT, Industrii Creative, Arhitectura sau Economie (dar si multe altele), vor putea beneficia de cate 50.000 de euro fiecare, pentru a se putea lansa pe piata si pentru a se dezvolta prielnic, ajutand la cresterea mediului antreprenorial din capitala. Organizatorii vor deschide perioada de aplicatii in luna februarie, urmand ca in lunile februarie martie proiectele sa fie primite si analizate, programul urmand sa inceapa in luna mai.

Procedura de inscriere inca nu a fost publicata, insa puteti urmari mai multe detalii in curand pe site-ul oficial al Primariei Bucuresti: PMB.ro

 

  1. Fondurile europene nerambursabile pentru agricultura si productie agro-alimentara

Agricultura este unul dintre cele mai avantajate domenii in ceea ce priveste atragerea de fonduri nerambursabile de la UE. Uniunea Europeana pune mult accent pe dezvoltarea agriculturii, asa incat ofera fonduri europene nerambursabile de pana la 2 milioane de euro  pe proiect pentru antreprenorii care isi lanseaza afaceri in domeniu.

In productia agro-alimentara, de asemenea, poti atrage intre 200.000 si 2.5 milioane de euro pentru lansarea unei fabrici de productie din domeniul alimentar. O fabrica de bere, o fabrica de paine sau de produse de patiserie se pot incadra cu succes in aceasta arie.

 

  1. Start-Up Nation – fonduri de pana la 43.000 euro pentru afaceri mici

Si acest nou an pare promitator in ceea ce priveste organizarea unui nou concurs de tipul Start-Up Nation prin care statul promite fonduri de pana la 43.000 euro pentru fiecare proiect (unui numar de 10.000 de poriecte) pentru dezvoltarea unei afaceri. Inscrierile au inceput deja la finalul lunii decembrie din anul trecut si vor dura pana pe data de 12 februarie 2019, ora 20:00. La acest concurs pot participa IMM-uri care s-au infiintat dupa data de 31 ianuarie 2017, in domenii non-agricole.

Pentru aceste fonduri se poate aplica si online. Mai multe detalii aici.

 

  1. Fondurile din linia 2.2 IMM in cadrul POR 2019 – pana la 5 milioane de euro pentru fiecare proiect

Microintreprindrile si firmele mici – mijlocii din Romania vor putea beneficia prin intermediul noului program 2.2 IMM (POR 2019) de fonduri nerambursabile europene de cate 500.000 – 5 milioane de euro fiecare.

Pentru accesarea acestor fonduri, firmele pot activa in diverse arii: productie IT, jocuri video, alimentatie, textile etc. Insa acesti bani vor putea fi obtinuti numai in anumite conditii, iar unul dintre impedimente este aportul propriu. In acest caz, microintreprinderile vor avea nevoie de un aport propriu de cel putin 55% pentru a putea obtine finantarea.

 

 

6.Finantare Google pentru proiecte din sfera media

Prin intermediul programului de finantare Google Digital News Innovation Found, compania americana ofera posibilitatea unor companii interesate de domeniul new media sa acapareze un fond de dezvoltare de pana la 1 milion de euro / proiect. Sumele puse la bataie sunt intre 50.000 si 1 milion de euro, in functie de proiecte.

De asemenea, Google pretuieste si creatorii de continut interesant, pentru care pune la bataie o alta linie de font, Next 10 Ventures (ce cuprinde fonduri totale de pana la 50 milioane de dolari).

Pentru programul DNI Fund, aveti detalii si procedee de inscriere aici, iar despre bursele Google Ventures va puteti informa aici.

 

  1. Finantare prin fonduri de investitii romanesti

Antreprenorii pot apela si la diverse fonduri de investitii romanesti daca sunt in cautarea unor surse pentru finantare de capital de risc. Fondurile de investitii functioneaza un pic diferit fata de fondurile nerambursabile.

Aici fondul de investitii acorda antreprenorului o suma de bani, primind in schimb un pachet minoritar de actiuni in acea firma. In ultimul an au existat mai multe fonduri de investitii romanesti, sustinute de UE, care au aparut pe piata, oferind finantari de milioane de euro pe fiecare proiect.

Dintre acestea, cel putin 3 s-au remarcat, oferind sume cuprinse intre 25.000 si 5 milioane de euro: GapMinder, Early Game Venture si Morphosis Capital.

Asadar, iata ca in 2019 antreprenorii vor avea din nou parte de toata sustinerea in ceea ce priveste lansarea si dezvoltarea unei afaceri din punct de vedere financiar. Tot ce mai lipseste este ca acestia sa-si pregateasca planurile de afaceri si sa aplice la diversele proiecte de finantare, in intervalele specificate, respectand termenii si conditiile pentru a putea primi finantarea. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *