Acasa Femei de afaceri Esti antreprenoare? Iata 5 aspecte despre achizitionarea unui autovehicul de care trebuie sa tii cont

Esti antreprenoare? Iata 5 aspecte despre achizitionarea unui autovehicul de care trebuie sa tii cont

6 min
Esti antreprenoare? Iata 5 aspecte despre achizitionarea unui autovehicul de care trebuie sa tii cont

Inainte de a achizitiona si a pune in uz automobile pentru afacerea ta, ar trebui sa tii cont de cateva aspecte financiare, legislative si logistice. Acest lucru te va ajuta sa castigi timp si bani, facand cele mai bune alegeri pentru a asigura succesul afacerii tale.

Cand utilizezi o masina in scopuri comerciale, este bine sa stabilesti daca vei folosi vehiculul si in scopuri personale sau doar de afaceri, de asemenea, trebuie sa te gandesti daca vei deconta cheltuielile pe firma. De cele mai multe ori, cand vine vorba despre echilibrul intre viata personala si cea de afaceri, este bine sa tii cheltuielile separat si sa pastrezi anumite limite.

Stabileste cine va conduce masina

Masina pe care urmeaza sa o cumperi va fi condusa de tine sau de angajati? Cu siguranta, cand vine vorba despre condus o masina, nu poti controla ceea ce face personalul si poti garanta doar propriul mod de sofat. Daca angajatii tai nu au experienta si au si antecedente in trafic, modul de calcul asigurari si expunerea generala a raspunderii pot fi diferite.

Tarifele de asigurare cresc automat daca adaugi acoperire si pentru angajati si vor fluctua in functie de modul in care acestia conduc masina. Agentul tau de asigurare trebuie sa inteleaga cat mai bine detaliile situatiei pentru a-ti putea face cea mai buna oferta.

Daca vei permite angajatilor sa conduca masina pentru afacerea ta, iti asumi o raspundere in plus si, nu numai ca trebuie sa iti faci asigurarea potrivita, dar iti asumi si raspunderea pentru situatia in care angajatul sufera un accident.

Cheltuielile cu masina le vei deconta pe firma?

Cheltuielile inregistrate cu masina sunt impozabile si se pot deconta pe firma doar daca nu este o masina cumparata pentru uz personal. Daca vei conduce un vehicul personal pentru uz comercial, trebuie sa urmaresti cu atentie kilometrajul legat de afaceri si sa te asiguri ca te incadrezi in cheltuieli rezonabile pe care le vei deconta pe firma.

O alta varianta ar fi sa faci deducerea cheltuielilor cu automobilul. Aici poti folosi diurna sau o alta forma legala. Discuta cu contabilul tau si afla care este cea mai potrivita optiune pentru tine.

Cum afecteaza aceasta achizitie situatia financiara a firmei

Situatia financiara a firmei tine cont numai de activele detinute de companie. Prin urmare, vehiculele personale nu sunt listate ca active. Daca sunt active comerciale, insa, costul acestora, amortizarea si orice cheltuiala aferenta vor aparea in bilant.

Taxe pe proprietate

Taxele pe proprietate pentru autovehicule in scop personal sau de afaceri sunt diferite. Statutul vehiculului determina modul in care acesta va fi impozitat. De asemenea, asigurarea se bazeaza pe acest statut pentru a stabili daca vehiculul este pentru uz comercial sau personal.

Leasing sau cumparare?

Exista cateva aspecte favorabile pentru achizitionarea unei masini in leasing versus cumpararea acesteia. De exemplu, plata leasingului este complet deductibila fiind considerata o cheltuiala in contul de profit si pierdere, si poate fi un avantaj fiscal si economic considerabil fata de cumparare.

Tine cont de aceste cinci aspecte inainte de a lua decizia finala cu privire la achizitionarea unui vehicul de afaceri. Un serviciu de asistenta rutiera profesional te poate ajuta sa intelegi mai bine detaliile si aspectele specifice ale situatiei, astfel incat sa poti face alegerea optima pentru tine si businessul tau.  

Incarca mai mult de Ana Tufescu
Incarca mai mult in Femei de afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Top 9 sfaturi care te vor ajuta sa ai mereu un look elegant

Intre echilibrarea vietii profesionale cu cea de familie si gasirea timpului necesar pentr…