Acasa Afaceri De ce pleaca angajatii de la un loc de munca – 13 cauze

De ce pleaca angajatii de la un loc de munca – 13 cauze

14 min
fericita-divette.ro

Daca in trecut locurile de munca erau stabile si oamenii erau preocupati doar de ceea ce inseamna munca si cam atat, in prezent lucrurile s-au schimbat. Fiecare are dreptul sa isi aleaga job-ul la care doreste sa lucreze, iar angajatorul nu mai este singurul care pune conditii in ceea ce priveste angajarea. Locurile de munca sunt atat de multe si de diferite, incat fiecare dintre angajati vine la un nou job cu noi dorinte si asteptari despre cum ar trebui sa arate locul lui de munca pentru a putea rezista pe o perioada mai lunga de timp.

Fluctuatia de personal este un fenomen tot mai des intalnit cu care se confrunta managerii de HR. De aceea, tot mai multe companii ajung sa se gandeasca la strategii de retentie si de fidelizare a angajatilor. Dar nu de cele mai multe ori, angajatorii reusesc sa isi dea seama sau sa ghiceasca motivele pentru care angajatii isi dau demisia.

De ce pleaca angajatii de la un loc de munca - 10 cauze
De ce pleaca angajatii de la un loc de munca – 13 cauze

In ziua de azi managerii companiilor depun eforturi semnificative pentru a-i ajuta atat pe actualii cat si pe viitori angajati in procesul de familiarizare cu functia pe care o au la locul de munca, dar si cu responsabilitatile ce vin la pachet o data cu un nou job. 

Motivul principal in aceasta directie  este acela de a le oferi un mediu propice dezvoltarii lor profesionale, dar si intelectuale, dar si pentru a scădea sansele in ceea ce privește tendinta acestora de a parasi locul de munca. In ciuda acestui fapt, exista angajati care pleaca din firma din primul sau din urmatorii ani de lucru, motivele sunt diverse.

Cercetatorii de la Harvard Business Review au dezvoltat un studiu prin care au analizat motivul pentru care pleaca angajatii din firma. Unul dintre motive este faptul ca acestia ajung sa nu mai suporte locul de munca. 

Cercetatorii studiului au ajuns la concluzia ca este necesar aprozimativ 24 de zile pentru ca un angajat sa fie inlocuit, dar bineinteles, costurile ce intervin in acest pas sunt destul de mari, acest aspect depinzand si de domeniul de activitate al companiei.

Potrivit aceluiasi studiu, in medie un sfert dintre angajati aleg sa plece inca din primul an de munca, fie pentru ca job-ul devine solicitant, fie pentru ca nu le ofera nicio satisfactie, acestia ajungand sa deteste ceea ce fac. Consecinta in aceste cazuri este faptul ca majoritatea companiilor nu sunt pregatite sa anticipeze astfel de situatii.

Iata care sunt cele mai intalnite cauze pentru care angajatii pleaca de la un loc de munca.

  1.  Relatiile deficitare cu superiorii

Un motiv destul de intalnit pentru care angajatii parasesc o companie este din cauza sefilor directi, mai exact a stilului de conducere. Un superior care nu ofera suport, intelegere, sustinere, are un comportament agresiv sau ofera tratamente preferentiale pentru unii angajati va genera la un moment dat un val de demisii.

  1. Salariul prea mic

Salariul este una dintre primele cauze pentru care angajatii parasesc un loc de munca. Fiecare individ are nevoile lui financiare, iar daca un loc de munca nu i le satisface, atunci el isi va da demisia.

  1. Pachetul de beneficii nesatisfacator

De ceva vreme companiile mari sunt parca intr-o continua intrecere in a oferi beneficii. De la bonuri de masa, bonusuri de sarbatori, masaj la birou, abonamente la sala sau mese oferite in oras, fiecare cauta sa atraga angajatii pe posturile disponibile. Daca un loc de munca nu ofera si un pachet de beneficii satisfacator, angajatii pot incepe sa caute astfel de locuri de munca.

  1. Lipsa comunicarii cu colegii

Deoarece timpul petrecut la serviciu este unul destul de indelungat, este foarte important mediul in care ne desfasuram munca. Nu spune nimeni ca trebuie sa ne intelegem bine cu toata lumea, insa daca exista relatii incordate cu colegii, acel loc de munca se va transforma in cel mai neplacut loc pentru un angajat.

  1. Lipsa posibilitatii de avansare

Desi exista unii oamenii care prefera confortul si se multumesc cu un job lipsit de stres, marea majoritatea a noii generatii isi doreste sa evolueze tot timpul in cariera si sa urce tot mai sus pe scara ierarhica intr-o companie. Daca acest lucru nu se intampla, nu vor rezista prea mult la un job.

  1. Rutina si plafonarea

Atat timp cat un angajat face aceeasi munca de cativa ani fara niciun fel de schimbare sau diversificare, acesta la un moment dat se va plictisi si va dori sa plece de la acel angajator.

  1. Suprasolicitarea si relatia munca-viata personala

Perioadele incarcate de la locul de munca ce par a nu se mai sfarsi, orele peste program, lucrul in weekend, nu fac decat sa oboseasca si mai mult angajatul. Daca apare si situatia in care ii este afectata relatia dintre munca si viata personala, petrecand mai mult timp la birou, atunci cu siguranta nu va mai rezista mult sa fie angajatul care sta cel mai mult la munca.

  1. Mediul de lucru inconfortabil

Desi sunt lucruri minore, lumina slaba din birou, lipsa aerisirii, aerul conditionat prea tare, scaunul incomod, biroul prea inalt, mirosuri neplacute sau usile care scartaie pot fi motive de a parasi acel loc de munca. De cele mai multe ori, atunci cand toate acestea se aduna si se manifesta pe o durata mai mare de timp, sigur vor duce la plecarea angajatului.

  1. Lipsa de recunoastere a companiei fata de angajat

Oamenii isi doresc ca munca lor sa fie recunoscuta si apreciata, sa simta ca aduc valoare companiei si ca superiorii lor le sunt recunoscatori nu neaparat numai material, dar si verbal. Daca apare sentimentul inutilitatii si neimportantei personale unii angajati vor dori sa plece.

  1. Lipsa flexibilitatii programului

Fiecare dintre noi avem si viata noastra personala si se pot ivi situatii in care avem nevoie de intelegere si de un program flexibil la locul de munca pentru a ne putea rezolva si problemele personale. Lipsa aceasta de timp si programul rigid de la munca nu vor face decat ca angajatul sa isi doresca sa isi dea demisia pentru un alt loc de munca care ii permite o flexibilitate in program.

    11. Setarea obiectivelor greu de realizat

Managerii au prostul obicei de a seta obiective greu de realizat intr-un timp destul de scurt. Setul de task-uri pe care il are fiecare angajat pe parcursul unei zile poate fi destul de solictiant, iar  epuizarea si oboseala isi fac simtita prezenta. Cu timpul angajatii nu mai suporta locul de munca si pot atinge punctul de burnout din pacate. Acestia ajung sa deteste job-ul, nu pentru nu le-ar placea ce fac, dar pentru ca ii depaseste volumul de task-uri.

     12. Modul in care se simt in interiorul firmei

Un alt motiv pentru care angajatii decid sa plece de la locul de munca face referire la modul in care acestia se simt in interiorul firmei. Daca acestia simt o lipsa de apreciere, de recunoastere din partea angajatilor, atunci nivelul de satifactie al acestora la locul de munca va scadea treptat.

Munca li se va parea acestora doar o activitate in care singura satisfactie este sursa financiara, nicidecum o actiune pe care o fac din placere. Un leader adevarat va face eforturi sa-si cunoasca angajatii si sa ii aprecieze la adevarata lor valoare prin recunoastere verbala si cea financiara.

    13. Nerespectarea timpului privat

Mai mult decat atat, angajatii ajung sa nu mai suporte job-ul din simplul motiv ca nu le este respectat timpul privat. Multi dintre salariati sunt nevoiti sa lucreze peste program, iar acest lucru le schimba planurile facute pentru restul zilei sau chiar ajung sa si le anuleze.

Daca nu le este respectat programul privat, angajatii ajung in situatia in care isi detesta propriul job. Important este ca managerii sa respecte programul personal al angajatului si sa inteleaga ca acesta are si el o familie cu care e necesar sa petreaca timpul  sau alte probleme importante pe care trebuie sa le rezolve.

Incarcati mai multe articole inrudite
Incarca mai mult de Roxana Stancu
Incarca mai mult in Afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

AI, cea mai promitatoare tehnologie pentru companii, se confrunta cu un deficit de competente

Intr-o lume digitalizata, serviciile de consultanta IT au devenit mai mult decat un simplu…