De ce pleaca angajatii de la un loc de munca – 10 cauze

Daca in trecut locurile de munca erau stabile si oamenii erau preocupati doar de ceea ce inseamna munca si cam atat, in prezent lucrurile s-au schimbat. Fiecare are dreptul sa isi aleaga job-ul la care doreste sa lucreze, iar angajatorul nu mai este singurul care pune conditii in ceea ce priveste angajarea. Locurile de munca sunt atat de multe si de diferite, incat fiecare dintre angajati vine la un nou job cu noi dorinte si asteptari despre cum ar trebui sa arate locul lui de munca pentru a putea rezista pe o perioada mai lunga de timp.

Fluctuatia de personal este un fenomen tot mai des intalnit cu care se confrunta managerii de HRi. De aceea, tot mai multe companii ajung sa se gandeasca la strategii de retentie si de fidelizare a angajatilor. Dar nu de cele mai multe ori, angajatorii reusesc sa isi dea seama sau sa ghiceasca motivele pentru care angajatii isi dau demisia.

De ce pleaca angajatii de la un loc de munca - 10 cauze
De ce pleaca angajatii de la un loc de munca – 10 cauze

Iata care sunt cele mai intalnite cauze pentru care angajatii pleaca de la un loc de munca.

  1.  Relatiile deficitare cu superiorii

Un motiv destul de intalnit pentru care angajatii parasesc o companie este din cauza sefilor directi, mai exact a stilului de conducere. Un superior care nu ofera suport, intelegere, sustinere, are un comportament agresiv sau ofera tratamente preferentiale pentru unii angajati va genera la un moment dat un val de demisii.

  1. Salariul prea mic

Salariul este una dintre primele cauze pentru care angajatii parasesc un loc de munca. Fiecare individ are nevoile lui financiare, iar daca un loc de munca nu i le satisface, atunci el isi va da demisia.

  1. Pachetul de beneficii nesatisfacator

De ceva vreme companiile mari sunt parca intr-o continua intrecere in a oferi beneficii. De la bonuri de masa, bonusuri de sarbatori, masaj la birou, abonamente la sala sau mese oferite in oras, fiecare cauta sa atraga angajatii pe posturile disponibile. Daca un loc de munca nu ofera si un pachet de beneficii satisfacator, angajatii pot incepe sa caute astfel de locuri de munca.

  1. Lipsa comunicarii cu colegii

Deoarece timpul petrecut la serviciu este unul destul de indelungat, este foarte important mediul in care ne desfasuram munca. Nu spune nimeni ca trebuie sa ne intelegem bine cu toata lumea, insa daca exista relatii incordate cu colegii, acel loc de munca se va transforma in cel mai neplacut loc pentru un angajat.

  1. Lipsa posibilitatii de avansare

Desi exista unii oamenii care prefera confortul si se multumesc cu un job lipsit de stres, marea majoritatea a noii generatii isi doreste sa evolueze tot timpul in cariera si sa urce tot mai sus pe scara ierarhica intr-o companie. Daca acest lucru nu se intampla, nu vor rezista prea mult la un job.

  1. Rutina si plafonarea

Atat timp cat un angajat face aceeasi munca de cativa ani fara niciun fel de schimbare sau diversificare, acesta la un moment dat se va plictisi si va dori sa plece de la acel angajator.

  1. Suprasolicitarea si relatia munca-viata personala

Perioadele incarcate de la locul de munca ce par a nu se mai sfarsi, orele peste program, lucrul in weekend, nu fac decat sa oboseasca si mai mult angajatul. Daca apare si situatia in care ii este afectata relatia dintre munca si viata personala, petrecand mai mult timp la birou, atunci cu siguranta nu va mai rezista mult sa fie angajatul care sta cel mai mult la munca.

  1. Mediul de lucru inconfortabil

Desi sunt lucruri minore, lumina slaba din birou, lipsa aerisirii, aerul conditionat prea tare, scaunul incomod, biroul prea inalt, mirosuri neplacute sau usile care scartaie pot fi motive de a parasi acel loc de munca. De cele mai multe ori, atunci cand toate acestea se aduna si se manifesta pe o durata mai mare de timp, sigur vor duce la plecarea angajatului.

  1. Lipsa de recunoastere a companiei fata de angajat

Oamenii isi doresc ca munca lor sa fie recunoscuta si apreciata, sa simta ca aduc valoare companiei si ca superiorii lor le sunt recunoscatori nu neaparat numai material, dar si verbal. Daca apare sentimentul inutilitatii si neimportantei personale unii angajati vor dori sa plece.

  1. Lipsa flexibilitatii programului

Fiecare dintre noi avem si viata noastra personala si se pot ivi situatii in care avem nevoie de intelegere si de un program flexibil la locul de munca pentru a ne putea rezolva si problemele personale. Lipsa aceasta de timp si programul rigid de la munca nu vor face decat ca angajatul sa isi doresca sa isi dea demisia pentru un alt loc de munca care ii permite o flexibilitate in program.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *