Acasa Noutati Cum sa vorbesti in public ca un profesionist: sfaturi si tehnici pentru a impresiona audienta la orice eveniment

Cum sa vorbesti in public ca un profesionist: sfaturi si tehnici pentru a impresiona audienta la orice eveniment

6 min
fericita-divette.ro

Vorbitul in public este o abilitate esentiala pentru oricine vrea sa se dezvolte personal si profesional. Fie ca este vorba de o prezentare la serviciu, de o conferinta, de o ceremonie sau de o petrecere, a sti cum sa comunici eficient si sa captezi atentia ascultatorilor este un atu de nepretuit.

Continua sa citesti pentru a afla cateva sfaturi si tehnici care te vor ajuta sa iti imbunatatesti discursul sau toastul si sa-l faci mai atractiv si mai convingator, indiferent daca il vei tine intr-o sala de conferinte in Bucuresti sau intr-o sala de nunta din Brasov daca locatia este la munte.

Sursa foto: unsplash.com

Pregateste-te din timp

Pentru a vorbi in public cu succes trebuie sa pregatesti din timp. Nu lasa totul pe ultima clipa, ci stabileste-ti clar scopul, publicul tinta, mesajul principal si structura discursului. Cerceteaza subiectul, aduna informatii relevante si verifica sursele. Scrie un plan detaliat al discursului, cu introducere, dezvoltare si concluzie. 

Exerseaza discursul de mai multe ori, in fata unei oglinzi, a unui prieten sau a unei camere video. Ajusteaza tonul, ritmul, volumul si intonatia vocii in functie de continut si de emotia pe care vrei sa o transmiti.

Foloseste povestile

Povestile sunt o modalitate naturala si placuta de a transmite informatii, valori si emotii. Povestile pot fi personale, profesionale sau fictive, dar trebuie sa fie relevante pentru subiectul discursului si pentru publicul tinta. Povestile pot fi folosite la inceputul discursului, pentru a crea o legatura cu ascultatorii, la mijlocul discursului, pentru a ilustra un punct important sau la sfarsitul discursului, pentru a lasa o impresie puternica.

Foloseste statisticile

O alta tehnica pentru a face discursul mai interesant si credibil este sa folosesti statisticile. Statisticile sunt date numerice care reflecta o realitate obiectiva si care pot sustine argumentele tale si pot fi folosite pentru a arata magnitudinea unei probleme, pentru a compara diferite situatii sau pentru a demonstra eficacitatea unei solutii. 

Trebuie sa fie actuale, exacte si provenite din surse autorizate. De asemenea, statisticile trebuie sa fie prezentate intr-un mod simplu si vizual, folosind grafice, tabele sau diagrame.

Foloseste intrebarile

Intrebarile sunt o modalitate de a stimula gandirea critica, de a trezi curiozitatea si de a provoca reactii din partea ascultatorilor. Acestea pot fi retorice, adica fara asteptare de raspuns, sau interactive, adica solicitand raspunsuri verbale sau nonverbale. Pot fi folosite la inceputul discursului, pentru a capta interesul audientei, la mijlocul discursului, pentru a verifica intelegerea sau la sfarsitul discursului, pentru a recapitula ideile principale.

Foloseste umorul

Umorul este o forma de exprimare care provoaca rasul sau zambetul si care are efecte benefice asupra starii de spirit, a memoriei si a increderii. Poate fi folosit pentru a destinde atmosfera, pentru a crea o conexiune emotionala cu ascultatorii sau pentru a evidentia un aspect absurd sau paradoxal al unei situatii. Insa, pentru a avea succes trebuie sa fie adecvat, respectuos si subtil, fara glume ofensatoare, vulgare sau discriminatorii.

Fii tu insuti

Ultimul sfat pentru a vorbi in public ca un profesionist este sa fii tu insuti. Nu incerca sa imiti pe altcineva, ci foloseste-ti propria personalitate, stil si experienta pentru a-ti construi discursul. Fii sincer, autentic si entuziast. Arata ca esti pasionat de subiectul pe care il prezinti si ca iti pasa de audienta ta. Nu uita sa zambesti, sa respiri adanc si sa te distrezi.

Retine ca vorbitul in public nu este o corvoada, ci o oportunitate de a impartasi cunostinte, idei si emotii cu ceilalti. Tine cont de sfaturile de mai sus si sigur vei avea discursuri memorabile la orice eveniment!

Incarcati mai multe articole inrudite
Incarca mai mult de Roxana Stancu
Incarca mai mult in Noutati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Esti femeie si vrei sa ai o cariera de succes in domeniul hotelier? Afla ce NU trebuie sa faci!

Domeniul hotelier este unul dintre cele mai dinamice si competitive sectoare de activitate…