Acasa Afaceri Cum pornesti o afacere cu buget aproape zero

Cum pornesti o afacere cu buget aproape zero

7 min
fericita-divette.ro

Vrei sa pornesti o afacere proprie, dar ai putini sau deloc bani, drept capital? Nu e de ajuns sa ai ideea de afacere si in plus optiunile de finantare pentru start-up-uri sunt limitate.  

Inceperea unei afaceri cu capital limitat sau deloc necesita in primul rand o schimbare de spirit. Poti incepe prin a te intreba “unde exista un gol pe piata si cum il poti umple tu”. Poate fi vorba de o nevoie neimplinita a unui client sau o noua afacere pe piata autohtona. Sau mai bine intreaba-te ”Ce resurse am si ce relatii am?”. Printr-o astfel de abordare obiectivele unui antreprenor apar mai usor, luand in considerare conexiunile si resursele.

Deci, ce ai de facut? 

Iata cateva principii si orientari care iti vor oferi sanse mai bune de a lansa o afacere cu putini bani sau deloc:

  • Incepe cu ceea ce ai

Porneste la drum prin a tine cont de resursele pe care le ai si fructifica-le.

  • Ce aptitudini ai si ce poti face?
  • Ce experinta ai, ce ai facut in trecut?
  • Ce resurse materiale ai?

Este recomandat sa te gandesti cu atentie si sa fii sincera atunci cand vei raspunde la aceste intrebari. Gandeste profund totul si scrie raspunsurile pe hartie. Raspunsurile date pot duce la crearea unei experiente inedite si valoroase in stabilirea unei noi afaceri.

De asemenea, trebuie sa iti stabilesti un obiectiv, iar apoi sa redactezi un plan de afaceri pe care sa il prezinti potentialilor finantatori cu promisiunea unei rentabilitati a investitiilor. Daca finantatorilor le surade ideea ta de afacere, ei iti vor oferi capitalul necesar pentru start-up.

Poti lua in calcul sa apelezi la un program de finantare pentru afaceri noi.

Daca nu stii cum sa iti promovezi afacerea, fa Gratuit TESTUL care iti arata ce tip de promovare se potriveste afacererii tale. Vezi TESTUL aici.

  • Cerceteaza piata

Pentru a pune bazele afacerii trebuie sa studiezi bine piata pe care vrei sa te dezvolti. Iar ca sansele de reusita sa creasca, trebuie sa fii experta in domeniu, pe produsele sau serviciile pe care le oferi. O alternativa ar fi sa te inscrii in asociatiile de profil.

  • Tine cont de relatiile pe care le ai

Gandeste-te la relatiile pe care le ai, identifica reteaua de conexiuni si ia in considerare modul in care conexiunile tale te pot ajuta in dezvoltarea afacerii. Poti gasi sprijin chiar printre cei din familie si te poti consulta cu ei atunci cand iei anumite decizii. Gaseste un mentor care te inspira.

  • Fa-ti un plan de afacere

Este important sa iti faci planul afacerii, nu doar in minte, el trebuie sa fie bine conturat pe hartie. Acest lucru te va ajuta sa economisesti timp si bani, la inceput de drum. De asemenea, cu ajutorul unui plan bine conturat, iti clarifici conceptul afacerii. Este important sa te concentrezi pe elementele esentiale, care te vor ajuta in viitorul business.

Vrei sa stii cum te ajuta comunicatele de presa sa iti cresti afacerera? Descarca ghidul si vezi detalii.

  • “Investeste atat cat iti poti permite sa pierzi”

Nu trebuie sa pornesti la drum cu mentalitatea “investesc atat si astept un randament de 30%”, ci “ar trebui sa investesti atat cat iti poti permite sa pierzi”, spun specialistii. In acest fel iti mentii flexibilitatea in afaceri si minimizezi stresul in gestionarea acesteia. Un exemplu in acest sens este antreprenorul care refuza sa paraseasca un loc de munca bine platit, pana cand gaseste o ocazie sa fie platit mai bine, fata de unul care e dispus sa investeasca o parte din economii intr-un proiect care merita timp si bani, indiferent de castigul din prezent.

  • Experimenteaza si adapteaza-te

Flexibilitatea si felul in care te adaptezi pe piata reprezinta un mare avantaj competitiv. Pornind la drum cu aceasta mentalitate, fixata pe un singur obiectiv, vei putea face fata tuturor schimbarilor din domeniu. De obicei, firmele existente pe piata au nevoie de mult timp pentru a se adapta, decat firmele nou-infiintate, deoarece au deja anumite rutine si practici care consolideaza status quo-ul.

Un antreprenor cu o mentalitate flexibila, va face fata intotdeauna noilor provocari si transforma orice experienta intr-o oportunitate.

De asemenea, daca vrei sa ai succes trebuie sa dai dovada de profesionalism chiar de la inceput.

Afacerile de succes depind de capacitatea antreprenorilor de a face performanta si de a atrage impreuna alte persoane care pot imbunatati performantele.

Incarcati mai multe articole inrudite
Incarca mai mult de Andreea Miru
Incarca mai mult in Afaceri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Citeste si...

Descarca ghidul gratuit si afla cum iti cresti afacerea prin comunicate de presa

Vrei sa-ti cresti afacerea, dar nu stii ce tip de promovare online este potrivita pentru b…