Cele mai importante tipuri de finantari europene pentru start-up-uri si IMM-uri

Vrei sa devii antreprenor, insa nu ai curajul sa incepi o afacere deoarece nu ai suficienti bani? Nu renunta la visul tau si gandeste-te la accesarea unor fonduri europene care te pot ajuta sa iti deschizi business-ul mult dorit. Aceste fonduri pe cat de tentante sunt pentru micii intreprinzatori, pe atat de descurajante devin din cauza birocratiei si pentru faptul ca pana la obtinerea finantarii este un drum lung care trebuie parcurs cu multa rabdare.

Pentru programul 2014-2020, Romania are alocata suma de 38,9 miliarde de euro din care destinati catre firmele mici si mijlocii – IMM-uri sunt doar aproximativ 3 miliarde de euro. Banii pot fi accesati pana in anul 2022 prin mai multe tipuri de programe cum ar fi Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Regional, Programul National pentru Dezvoltare Rurala si Programul Operational pentru Pescuit.

Care sunt pasii pentru a accesa programe de finantari cu fonduri europene

  • Conturarea ideii de afacere pornind de la o idee fezabila.
  • Identificarea liniei de finantare potrivite in functie de domeniul de activitate, locul derularii proiectului sau tipul beneficiarilor. Daca nu te descurci sa scrii un proiect pentru a solicita fonduri europene va fi necesar sa apelezi la specialisti. De exemplu, cei de la BCR ofera asistenta in implementarea proiectului care se poate finanta si implementa cu ajutorul lor. Afla mai multe pe https://www.bcr.ro/.
  • Verificarea conditiilor pe care trebuie sa le indeplinesti si la ce tipuri de fonduri te poti incadra.
  • Intocmirea planului de afaceri.
  • Depunerea cererii de finantare si restul documentelor in intervalul de timp specificat pentru fiecare proiect.
  • Semnarea contractul de finantare si implementarea proiectul.
  • Monitorizarea – care poate dura si 3 ani de la finalizarea proiectului, timp in care afacerea este verificata daca functioneaza asa cum s-a descris in proiect.

Acum ca ai vazut care sunt pasii principali de urmat in accesarea fondurilor europene, mai jos poti vedea care sunt si cele mai importante linii de finantare destinate intreprinderilor mici si mijlocii, dar si start-up-urilor.

Start-up Nation. Cu ajutorul acestor fonduri firmele mici si mijlocii vor putea primi pana la 200.000 de lei pentru a face investitii. Acest program are un buget mare alocat si accepta beneficiari din toata tara.

Start-up Plus. In baza unui plan de afaceri viitori antreprenori pot primi pana la 40.000 euro. Un dezavantaj este faptul ca sunt excluse de la aceasta finantare Bucuresti si judetul Ilfov.

Programul Operational Regional, linia de finantare 2.2. Prin acest program se sprijina crearea si extinderea capacitatilor avansate de productie si dezvoltare a serviciilor. Proiectele pot primi intre 200.000 euro si 1 milion de euro. Cu toate acestea firmele trebuie sa aiba din resurse proprii aproximativ 30%-50% din investitia primita din ajutorul statului. Sunt impuse conditii referitoare la numarul de salariati si conditii de vechime.

Actiunea 1.2.1 pentru stimularea cererii intreprinderilor pentru inovare prin proiecte de cercetare, dezvoltare si inovare. Acestea se deruleaza de catre intreprinderile individuale sau in parteneriat cu universitati sau institutii de cercetare si dezvoltare. Scopul este acela de a inova produse sau procese in sectoarele economice care au potential de crestere.

Programul National de Dezvoltare Rurala submasura 6.2. Acesta este un sprijin pentru infiintarea activitatilor cu caracter neagricol in zona rurala. Sprijinul este nerambursabil si poate fi de 70.000 euro pe proiect pentru activitati de agroturism, servicii medicale sau sanitar veterinar sau 50.000 euro pentru alte activitati. Avantajul este ca beneficiarii nu trebuie obligatoriu sa contribui la investitie.

Masura I.6 pentru diversificarea veniturilor si noi forme de venit din cadrul Programului Operational Pescuit. Intreprinderile individuale, SRL-urile si PFA-urile pot aplica la acest program cu conditia sa realizeze mici afaceri in domeniul pescuitului. Se pot obtine pana la 75.000 euro pentru a face investitii in agrement sau pentru restaurante pescaresti.

Acestea sunt doar cateva din fondurile europene pe care le poti accesa. Daca doresti sa accesezi fonduri europene trebuie sa urmaresti ce program se afla inca in desfasurare.

Totodata persoanele fizice sunt dezavantajate atunci cand vine vorba despre astfel de fonduri europene. O solutie de investitie pentru acestia ar fi aceste obligatiuni de stat si corporative prin care imprumuta statul pe o perioada determinata de timp, iar la scadenta vor primi si o dobanda anuala prestabilita. BCR pune la dispozitia clientilor accesul direct la licitatiile de la Ministerul de Finante, fiind si piata primara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *