Acasa Afaceri Avantajele, provocarile si oportunitatile femeilor in afaceri

Avantajele, provocarile si oportunitatile femeilor in afaceri

6 min
fericita-divette.ro

In prezent, numarul femeilor aflate in posturi de conducere in afaceri este mai mare ca niciodata. Vom vedea in continuare calitati care propulseaza femeile in afaceri, provocarile cu care acestea se confrunta si ce oportunitati ar trebui sa valorifice.

Femeile sunt inventive

Femeile s-au dovedit a fi creative si reprezinta o forta de munca diversificata, capabila sa preia si sa rezolve intr-un mod inventiv diverse probleme. Este clar ca barbatii si femeile au inevitabil experiente de lucru diferite si ca acestea le modeleaza abordarea in afaceri. Totusi, provocarea reciproca si colaborarea dintre oameni care gandesc diferit stimuleaza creativitatea si promoveaza ideile inovatoare care contribuie la cresterea companiilor.

Femeile exceleaza in abilitati necesare pentru conducerea unei afaceri

Cunostintele tehnice sunt fundamentale pentru a avea succes in cariera, dar, pentru a ocupa o pozitie de lider, ai nevoie de abilitati speciale in care femeile exceleaza de cele mai multe ori. Comunicarea eficienta, empatia, constientizarea de sine sunt printre cele mai importante si fac diferenta reala intre femei si barbati.

Abilitatile soft si inteligenta emotionala s-au dovedit avantajoase pentru femei si le-au propulsat in competia cu barbatii. Un studiu publicat de firma globala de consultanta Hay Group dovedeste ca femeile au 11 din cele 12 competente cheie necesare unui lider. Acestea includ si capacitatea de a gestiona conflictele si de a munci in echipa, dar si adaptabilitatea si constientizarea emotionala de sine, toate fiind abilitati esentiale pentru un leadership eficient.

Din pacate, femeile inca se confrunta cu cateva provocari despre care vom vorbi in continuare.

Sunt in minoritate in domeniile cheie

In vreme ce in sectoare precum finantele, ingineria sau educatia prezinta o crestere a antrepreneorilor de sex feminin, acestea inca sunt puternic dominate de barbati in domenii precum stiinta, tehnologia sau matematica. Acest lucru s-ar putea datora stereotipului conform caruia interesul pentru stiinta nu tine de domeniul feminin.

Exista prejudecati la locul de munca

Femeile care doresc sa preia functii de conducere sunt supuse unei analize amanuntite. Acolo unde barbatii sunt incurajati sa fie asertivi si ambitiosi, femeile au tendinta de a fi impaciuitoare si blande. Prejudecatile legate de comportament, initiative, pasiune si capacitatea de a prelua controlul pot fi interpretate diferit la femei versus barbati la locul de munca.

In final ne vom ocupa de cateva oportunitati pe care femeile le pot avea in afaceri si pe care ar trebui sa le valorifice.

Pot alege sa aiba propria afacere

Pentru cele mai multe femei care vor sa ocupe functii de conducere, deschiderea propriei afaceri este cea mai scurta cale. De aceea, nu este de mirare ca in ultimii 20 de ani numarul afacerilor detinute de femei a crescut foarte mult.

Femeile se simt indreptatite sa fie propriul lor sef si sa isi plateasca salariul pe care il doresc. De asemenea, isi doresc sa aiba un mediul de lucru care le faciliteaza echilibru intre cariera si viata de familie si, daca au propria afacere, este mult mai usor sa reuseasca acest lucru.

Pe scurt, antreprenoriatul ofera femeilor o metoda de a reduce diferenta de renumerare si de a ajunge in pozitii de conducere in propriile conditii.

Consolidarea acreditarilor cu diplome

Pentru a se face remarcate pe piata competitiva a muncii, femeile pot alege sa isi perfectioneze cunostintele si expertiza si sa obtina diplome si acreditari care le vor fi de ajutor. De aceea, numarul femeilor care se inscriu la cursuri de business si leadership este in continua crestere. Acestea le ofera posibilitatea de a deveni experte, de a practica abilitati de conducere si de a castia increderea de care au nevoie pentru a conduce o companie.

Incarcati mai multe articole inrudite
Incarca mai mult de Marian Anurag
Incarca mai mult in Afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Mamele cu jobul de influencer si rolul lor in industria de jucarii

Intr-o lume in care jucariile pentru copii sunt mai mult decat simple obiecte de distracti…