Acasa Afaceri Ai o afacere cu livrare de produse? Ce sa faci pentru gestionarea optima a flotei de autovehicule!

Ai o afacere cu livrare de produse? Ce sa faci pentru gestionarea optima a flotei de autovehicule!

5 min
fericita-divette.ro

Problemele legate de performantele scazute ale flotei de masini sunt o provocare pentru orice companie si antreprenor si pot fi devastatoare daca ai o afacere mica cu livrare de produse. Intretinerea inadecvata a masinilor, costurile inregistrate cu combustibilul si soferii nemultumiti care pleaca la alte companii, nu fac decat sa ingreuneze situatia.

Din fericire, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a reduce costurile si a imbunatati sistemul de gestionare al flotei de autovehicule. Iata despre ce este vorba!

Identifica cele mai bune rute

Daca vei afla care sunt rutele profitabile, vei reduce timpii de livrare, costurile cu combustibilul si frustrarea soferilor. Daca esti in afacere de mai mult timp, probabil ca deja ai date relevante si ar trebui sa incepi sa faci analizele necesare pentru a stabili care sunt rutele avantajoase si eficiente. Acestea sunt de dorit sa fie cat mai scurte si sa te ajute sa eviti drumurile pe distante lungi.

Alege dimensiunile potrivite de autovehicule

Alegerea unei masini cu capacitatea potrivita pentru volumul livrarilor pe care le faci, dar si cu tipul acestora, te poate ajuta sa economisesti timp si combustibil. De exemplu, daca vei folosi o duba mica, eficienta din punctul de vedere al consumului de combustibil, in locul unei dube mari, vei avea multe beneficii.

Pastreaza o imagine de ansamblu asupra costurilor de operare a flotei

Nu este suficient sa tii o foaie de calcul plina cu cifre privind costurile de intretinere, cheltuielile de asigurare sau verificare ITP, salariile soferilor si costurile inregistrate cu combustibilul. Trebuie sa stii si sa faci o analiza a acestora si sa folosesti rezultatele obtinute.

Pentru o analiza mai eficienta, poti descompune costurile rezultate pe kilometri. Asa va fi mai usor sa vezi care este zona mai rentabila, daca este mai avantajos sa inchiriezi masinile de livrare decat sa le cumperi sau chiar sa apelezi la un tert pentru livrari.

Foloseste aplicatii de management al flotei

Software-ul de gestionare al unei flote auto te poate ajuta sa creezi rute eficiente, dar si sa tii o evidenta stricta a costurilor, asigurarilor si ITP-urilor. De asemenea, te va ajuta sa urmaresti comportamentul soferilor si modul in care acesta poate afecta consumul de combustibil care reprezinta in jur de 25% din costurile de operare a flotei.

Deloc de neglijat, daca firma functioneaza de mai multi ani, sigur vei avea vehicule care trebuie radiate, iar o aplicatie de management a flotei te poate ajuta sa obtii din sistem acte necesare radierea auto.

Foloseste stimulente pentru soferii tai

Performanta unei firme de livrari este deseori masurata prin numarul de km parcursi in gol. Pentru a reduce acest numar si, totodata, stresul soferilor, ai putea sa creezi un sistem de stimulare care sa imbunatateasca operatiunile flotei. Astfel, poti reduce costurile cu combustibilul, cu intretinerea masinilor, cu reparatiile in urma accidentelor si cu asigurarea.

Incearca sa gasesti un echilibru intre monitorizarea comportamentului soferilor si faptul ca se simt apreciati. Plateste-i bine si fa tot ce este posibil pentru a ii pastra. Un sofer cu experienta care este multumit de ceea ce ii oferi, devine un angajat valoros pentru firma ta.

Incarcati mai multe articole inrudite
Incarca mai mult de Ana Tufescu
Incarca mai mult in Afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Top 9 sfaturi care te vor ajuta sa ai mereu un look elegant

Intre echilibrarea vietii profesionale cu cea de familie si gasirea timpului necesar pentr…