Daca doresti sa-ti dezvolti propria afacere insa nu dispui de resursele financiare necesare, atunci ai putea lua in considerare ideea de a aplica la fondurile europene oferite de catre Comisia Europeana. Exista multe proiecte pe care reprezentantii acestei institutii le demareaza. O mentiune importanta este faptul ca fondurile oferite de catre acestia sunt nerambursabile, motiv pentru care riscurile sunt destul de scazute in procesul de obtinere de fonduri.
Fonduri europene prin programul POR 2.2
Prin programul european POR 2.2 firmele mici si mijlocii din Romania (IMM) pot primi intre 200.000 si 1 milion de euro pentru afaceri din diverse arii de activitate precum: confectii, IT, energie, sanatate printr-o linie finantata de Ministerul Lucrarilor Publice. Sunt eligibile doar lucrarile care sunt dezvoltate in regiunea de Sud-Est a Munteniei, iar proiectele pot fi depuse pana la data de 4.06.2020 pe platforma numita My Smis pe care o puteti accesa aici.
Cerinte de acordare a fondurilor pentru IMM-uri
Firma care doreste sa solicite un fond european trebuie sa vina si ea cu o investitie eligibila. Pentru intreprinderile care doresc sa primeasca ajutor regional, aportul propriu este de aproximativ de 30% pentru firmele micro si mici, iar pentru intreprinderile mijlocii este de minimum 40%. In cadrul programului vor fi acceptate business-urile care au un numar de salariati de cel putin 3 persoane in anul fiscal anterior depunerii cererii pentru proiect.
Idei de investitii
Prin suportul finantabil de ajutor de stat regional se investeste in urmatoarele activitati: construirea, modernizarea, extinderea spatiilor de productie/servicii; dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line.
Investitii prin minimis
In ceea ce priveste investitiile finantabile prin ajutor de minimis se regasesc urmatoarele: implementarea procesului de certificare/recertificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calitatii, mediului sau sanatatii; activitati specifice procesului de internationalizare (participarea la targuri si expozitii internationale, misiuni comerciale).
Fonduri europene pentru studenti
De asemenea studentii care doresc sa isi lanseze propriul start-up, au sansa de a aplica la programul numit “Innotech Student”, un proiect finantat de catre Uniunea Europeana. Incepand cu data 15 iunie studentii vor putea depune cererile de inscriere conform ghidului solicitantului aprobat de Ministerul Fondurilor Europene.
Banii se vor acorda in doua transe, în baza unui contract de subventie, astfel: 75 % la infiintarea companiei si 25% in momentul in care antreprenorii vor face dovada ca au ocupat locurile de munca.
Pasi de urmat pentru viitorii antreprenori
Fiecare beneficiar al acestui ajutor financiar va avea la dispozitie maximum sase luni de la semnarea contractului sa angajeze numarul minim de persoane asumat in planul de afaceri. Daca nu fac acest lucru, a doua transa de bani nu se mai acorda si trebuie sa returneze prima transa primita, adica 75%.
Cel care monitorizeaza intreaga activitate a firmelor înființate este administratorul de schemă (respectiv facultatea). Monitorizarea se desfasoară timp de 12 luni, adica exact perioada in care studentii trebuie sa implementeze ce si-au propus in planul de afaceri.
Oportunitati sunt multiple, important este sa ai planul de afaceri pus la punct si sa apelezi cu incredere la o firma de consultanta care cunoaste procedurile in ceea ce priveste absorbtia de fonduri europene.