Acasa Afaceri Acordarea de fonduri europene pentru IMM si Granturi pentru investitii

Acordarea de fonduri europene pentru IMM si Granturi pentru investitii

12 min
fonduri europene pentru imm si granturi investitii
fericita-divette.ro

fonduri europene pentru imm si granturi investitii

Antreprenorii care doresc sa-si dezvolte noi afaceri sau proiecte pot accesa fondurile europene pentru IMM-uri si Granturi pentru investitii. Guvernul Romaniei, impreuna cu Ministerul Economiei, au lansat un proiect de OUG privind noi masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri europene nerambursabile, aferente Programului Operational Competitivitate 2014 – 2020, in contextul crizei COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene.

Aceasta decizie a fost luata si din prisma faptului ca IMM-urile detin o pondere importanta in activitatea economica la nivel national, numarul total al acestora fiind de 723.595 de companii cu o pondere insemnata pentru microintreprinderi de 666.356 companii, respectiv o pondere relativ medie de 48.230 intreprinderi mici, precum si 9.009 intreprinderi mijlocii care desfasoara activitati in diferite domenii de activitate.

Fondurile europene pentru IMM se acorda pentru investitii ce au ca scop extinderea capacitatii de productie si serviciilor existente. De asemenea, acestea includ si crearea unor noi unitati pentru capacitatea de lucru existenta, construirea unei noi unitati de prestare servicii si modernizarea unitatilor in care se desfasoara activitatea curenta.

Fonduri europene pentru IMM-uri si Granturi pentru investitii

Proiectul contine trei componente, iar printre masurile anuntate se afla si cele legate de acordarea de granturi pentru investitii destinate IMM-urilor. Inainte de toate, trebuie sa stabilim ce inseamna IMM si ce firme sunt considerate astfel.

Cum defineste Legea 346/2004 IMM-urile?

IMM-urile sunt intreprinderile mici si mijlocii care indeplinesc urmatoarele criterii:

a) au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250;

b) cifra de afaceri anuala neta nu depaseste 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro, conform ultimei situatii financiare aprobate. 

In functie de numarul mediu anual de salariati, de cifra de afaceri anuala neta sau de activele totale pe care le detin, IMM-urile se clasifica astfel:

a) microintreprinderi – care au cel mult 9 salariati, o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei;

b) intreprinderi mici – numarul salariatilor este cuprins intre 10 si 49, realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 10 milioane euro, echivalent in lei;

c) intreprinderi mijlocii – firma este formata din cel putin 50 de salariati si cel mult 249 de salariati, au o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei sau active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro.

fonduri europene pentru imm si granturi investitii

Sprijin prin fonduri europene pentru IMM-uri si granturi pentru investitii

A treia parte din proiect are in vedere sprijinirea IMM-urilor care, in situatia creata de pandemie, au nevoie de o noua organizare sau dezvoltare a afacerii. Guvernul pune la dispozitie fonduri europene pentru IMM si granturi pentru investitii incepand cu suma de 50.000 și pana la 200.000 euro.

Conditii pentru a accesa fonduri europene pentru IMM

Pot aplica pentru fonduri europene pentru IMM toate firmele (SRL, SRL-D) care au avut activitate curenta desfasurata timp de minim un an. De asemenea, o firma care a inregistrat profit operational din activitatea curenta in ultimii 2 ani (2018 sau 2019) poate apela la fonduri europene pentru IMM.

Proiectul de finantare vine cu o conditie pentru firmele care acceseaza fonduri europene pentru IMM, si anume: acestea trebuie sa isi desfasoare activitatea minim trei ani dupa ce au implementat proiectul. Totodata, firma dispune de confinantarea proprie a proiectului ce este asumata in planul de afaceri.

O alta conditie pentru antreprenorii care vor sa aplice pentru fonduri europene pentru IMM este ca firma sa realizeze minim 50% din valoarea veniturilor estimate in planul de afaceri in primii 2 ani dupa implementarea proiectului, iar diferenta sa fie facuta in anul 3.

Domenii eligibile pentru proiecte cu fonduri europene

Domeniile de activitate care sunt eligibile pentru accesarea fondurilor europene pentru IMM fac parte din industrii precum: silvicultura, agricultura, productie, tehnologie, servicii comert. Cei care se incadreaza cel mai mult in aceasta perioada sunt cei care detin restaurante, hoteluri, cafenele (HORECA), servicii din domeniul transporturilor, agentii de turism, edituri/librarii/biblioteci.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a accesa Granturi pentru investitii

Granturile pentru venituri se acorda persoanelor care se incadreaza in termenii urmatori:

a) inainte de a depune cererea de finantare au avut activitate curenta/operationala desfasurata de minim un an;

b) inainte de a depune cererea de finantare au inregistrat profit operational din activitatea curenta (activitatea de exploatare) in unul din exercitiile financiare din ultimii doi ani;

c) asigura sustenabilitatea si desfasurarea activitatii operationale/curente pentru o perioada de minim trei ani dupa expirarea duratei de implementare a proiectului;

d) realizeaza minim 50% din valoarea veniturilor planificate in cadrul planului de afaceri anexa la cererea de finantare in primii doi ani de durabilitate, iar diferenta pana la sfarsitul perioadei de durabilitate (anul al treilea);

e) dispun de cofinantare proprie a proiectului in procent de minim 15% din valoarea proiectului de investitii solicitat pentru finantare pentru regiunile mai putin dezvoltate, iar pentru regiunea Bucuresti – Ilfov, de minim 30% din valoarea proiectului solicitat la finantare;

f) prezinta dovezi privind rezonabilitatea preturilor pentru investitiile pentru care se solicita ajutor de la stat.

 fonduri europene pentru imm si granturi investitii

Cheltuieli eligibile destinate granturilor pentru investitii

Antreprenorii care doresc sa apeleze la granturi pentru investitii trebuie sa foloseasca suma primita pentru:

 • Cheltuieli pentru dezvoltarea constructiilor;
 • Cheltuieli pentru achizitionarea echipamentelor din IT, constructii, utilaje, software, instalatii etc;
 • Cheltuieli pentru amenajarea spatiului: mobilier;
 • Achiziția terenurilor în limita a 10% din valoarea proiectului;
 • Cheltuieli destinate consultarii, proiectarii si managementului de proiect;
 • Asistenta tehnica, dirigentia de santier;
 • Cheltuieli de sistematizare si amenajare teritoriala a terenurilor;
 • Cheltuieli de mediu si racordare la utilitati, privind accesibilitatea;
 • Cheltuieli de promovare, participare la targuri, evenimente, conferinte, sponsorizari;
 • Cheltuieli privind studiile, drepturile de proprietate intelectuala, active necorporale referitoare la brevete de inventie, marci de produse, software necesar desfasurarii activitatii;
 • Cheltuieli care sunt in legatura cu proiectul de investitii;
 • Cheltuieli pentru realizarea de depozite de echipamente medicale, medicamente, materiale sanitare pentru situatii de urgenta.

Cheltuieli eligibile destinate granturilor pentru investitii din domeniul transportului

Cei care beneficiaza de granturi pentru investitii din domeniul serviciilor de transport pot utiliza finantarea si pentru urmatoarele categorii de cheltuieli:

 1.     cheltuieli pentru modernizarea sau reabilitarea unor depouri pentru mijloacele de transport pentru cele existente sau cele care urmeaza sa fie achizitionate;
 2.     cheltuieli pentru achizitionarea mijloacelor de transport pentru transportul persoanelor si marfurilor, excluzand transportul de tip taxi, in interes personal sau destinate activitatilor administrative;
 3.     cheltuieli pentru dotarea mijloacelor de transport cu echipamente si tehnologii care contribuie la confortul si calitatea serviciilor oferite.

Consultanta pentru accesarea fondurilor europene pentru IMM si granturi pentru investitii

Daca doresti sa iti deschizi un business cu ajutorul unor fonduri europene pentru IMM sau granturi pentru investitii, apeleaza la un consultant de fonduri europene pentru a avea parte de toate informatiile necesare acestui tip de finantare. Iti stam la dispozitie cu toate detaliile despre procedurile si conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti.

Incarcati mai multe articole inrudite
Incarca mai mult de Roxana Chingaru
Incarca mai mult in Afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Interviu – Femei de afaceri: Luminita Mateescu (LaserMaxx)

Femeie de afaceri si, in acelasi timp, mama a doi copii,  Luminita Mateescu reuseste sa fa…